Bergen

  Follo  OsloFORSIDEN

 

 

 

 

Besøkende: 880

Innlogget: 2

Hund og ernæring


av Angelika FlorvaagEn hunds velvære og helse avhenger av at den får tilført korrekt mengde av næringsstoffer. Næringsstoffer er kjemiske komponenter som inntas av levende vesener og er nødvendig for overlevelse. Næringsstoffer deles inn i følgende 6 grupper:

 • vann

 • protein

 • fett

 • karbohydrater

 • mineraler

 • vitaminerMed unntak av vann er de fleste kommersielle hundefôr markedsført som 100% komplette. 


EnergiHunder har behov for energi, og får dekket dette behovet gjennom karbohydrater, fett og proteiner fra kosten. Energi er ofte hovedregulatoren for hvor mye mat hunden skal tilføres. Fett inneholder mer kalorier/gram (9 kcal/g) enn karbohydrater og proteiner (4 kcal/g).Hunder kan ikke utnytte den totale mengde energi de tilføres gjennom kosten. Dette er årsaken til at innholdet av energi i noen tilfeller oppgis som fordøyelig energi.Hva påvirker energibehovet ?


Sammenlignet med en voksen hund, trenger en valp så mye som 2-4 ganger så mye energi per kg kroppsvekt. Kaloribehovet per kg kroppsvekt avtar etterhvert som valpen vokser.Hunder som bor ute og er utsatt for ekstremt vær har et varierende kaloribehov. I varmt vær avtar energibehovet, og mindre mat er påkrevd. Motsatt vil kaldt vær øke hundens energibehov fordi mer energi er påkrevd for å holde kroppstemperaturen.Hardtarbeidende hunder trenger mer energi per kg kroppsvekt i perioder når de trenes eller arbeider hardt. Et eksempel er jakthunder som i jaktsesongen har et økt behov for energi per kg kroppsvekt. Når en hund ikke trener eller arbeider hardt er ikke energibehovet økt, og vedlikeholdsfôring er tilstrekkelig.Energi er påkrevd for alle prosessene i kroppen, og hundene spiser for å dekke sine energibehov. Inntaket av næringsstoffer er påvirket av inntaket av energi. Energiinnholdet i et fôr begrenser normalt den mengde fôr en hund vil få tilført. Ansvarlige fôrprodusenter tar hensyn til dette slik at hunden ikke må tilføres overflødig energi for å få dekket sitt behov av næringsstoffer. 


VannAlle dyr trenger vann for å leve. Vann finnes inne i cellene og utenfor cellene og er involvert i de fleste biokjemiske reaksjoner i kroppen. Vann er det viktigste næringsstoffet for overlevelse på kort sikt, og ofte det næringsstoffet som oftest blir neglisjert.Vann er essensielt når det gjelder regulering av kroppstemperaturen, drenering av kroppsvev og som væskemedium for blodet og lymfesystemet. Fordi vann er involvert i praktisk talt alle reaksjoner i kroppen vil tilførsel av for lite vann fort gi negative reaksjoner.Vanninntaket er kontrollert av tørste, sult, metabolsk aktivitet i kroppen og miljøet (luftfuktighet og temperatur).Hunder får dekket sitt vannbehov gjennom vannet de drikker, fôret og vann dannet i metabolske prosesser i kroppen. Vann er tapt gjennom urin, avføring, respirasjon og i små mengder gjennom tap av hudceller, spytt og nasal sekresjon. For tisper med valper vil vann også være påkrevd for produksjon av melk.Behovet for vann er hovedsakelig bestemt av den mengde fôr hunden konsumerer hver dag. Generelt kan en si at en hund trenger 1 ml vann for hver kcal energi. En hund som trenger 1000 kcal om dagen vil da trenge omtrent 1000 ml vann. Noen hunder vil trenge mer enn dette, andre mindre, og det er derfor det anbefales at hunder har tilgang på friskt vann hele tiden.Dersom vanninnholdet i fôret øker vil hunden normalt drikke mindre vann. Hunder som spiser hermetisert fôr der vanninnholdet er omtrent 70-75% vil normalt drikke mindre enn hunder som spiser tørrfôr, som inneholder omtrent 8-12% vann. 


ProteinProtein er et essensielt næringsstoff, og deltar i flere funksjoner i kroppen som vekst av muskler, reparasjon av vev, enzymer, blod, immunforsvar, hormoner og dannelse av energi. Proteiner er bygd opp av aminosyrer som er bundet til hverandre i forskjellige mengder og sekvenser. Hver proteintype har en spesiell kombinasjon av aminosyrer som er spesiell for akkurat den typen protein, og rekkefølgen av aminosyrene bestemmer proteinets natur. Proteiner som tilføres gjennom kosten blir fordøyd i magen og tarmen, og brytes ned til aminosyrer som tas opp i kroppens blodbane.Over 20 forskjellige aminosyrer er involvert i syntesen (dannelsen) av proteiner i kroppen. 10 av disse er essensielle, det vil si at hunden ikke kan danne dem selv eller i tilstrekkelige mengder, og de må tilføres gjennom kosten. Ikke-essensielle aminosyrer kan kroppen selv produsere i tilstrekkelige mengder, og de må ikke nødvendigvis tilføres gjennom fôret.Essensielle aminosyrer for hund er;

 • arginin

 • histidin

 • isoleucin

 • leucin

 • lysin

 • methionin

 • fenylalanin

 • threonin

 • tryptofan

 • valinProteinbehov hos hunderHunders proteinbehov varierer avhengig av alder og aktivitet. Generelt trenger valper mer protein tilført gjennom kosten enn voksne hunder. Energibehovet er også høyt i vekstfasen, og proteinbehovet hos en valp kan dekkes ved at 20-25% av energien kommer fra høyverdig protein. Voksne hunder bør ikke gis fôr der proteininnholdet er høyere enn 22%.Fôr utviklet for vedlikeholdsfôring av voksne hunder gir som regel tilstrekkelig protein, mens undersøkelser har vist at minimum proteinbehov for aldrende hunder er opptil 50% større enn for yngre voksne hunderProteinmangel hos hunder kan føre til redusert matinntak, hemming av vekst, vekttap, gi unormale konsentrasjoner av blodproteiner, tap av muskelmasse, hunden blir avmagret og kan i verste tilfelle dø. Mindre alvorlig proteinmangel kan gi ru matt pels, nedsatt immunforsvar og dårlig melkeproduksjon hos tisper som har valper (reproduserende). Hunder som har utilstrekkelige proteinreserver er mer utsatt for stress, infeksjoner og effekter fra giftige eller kreftfremkallende substanser.I perioder med stress kan proteinbehovet øke. Ved reproduksjon anbefales for eksempel et fôr med minst 21% protein. Hardtarbeidende hunder trenger et diett med høyere innhold av kalorier og fett. Normalt, når kaloriinnholdet økes, vil også proteininnholdet øke.´Slankefôrª laget for overvektige hunder har lavere fett- og kaloriinnhold, og ofte lavere proteininnhold. Disse fôrtypene har ofte også en høy andel av fiber. ´Slankefôrª er påtenkt hunder som skal redusere sin vekt, og passer ikke for unge valper som skal vokse eller tisper som venter eller har diende valper. 


ProteinkilderProtein kan være både av animalsk og vegetabilsk opprinnelse. Animalske proteiner er proteiner fra kjøtt og kjøttbiprodukter mens vegetabilske proteiner er proteiner fra planteriket. De fleste proteintyper inneholder utilstrekkelige mengder av en eller flere aminosyrer, og er dårlig egnet som eneste proteinkilde. Unntaket er proteiner fra melk og egg. Det er derfor viktig å sette sammen en diett der ingrediensene utfyller hverandre. Hverken proteiner fra kjøtt eller soyabønner er idealproteiner, men de er tilstrekkelig i kombinasjon med andre proteinkilder.For noen hunder er et fôr bestående av bare planteproteiner tilfredsstillende.


Mange hunder vil imidlertid reagere negativt på et fôr som bare inneholder proteiner fra korn, spesielt dersom de ikke får tilført andre proteiner gjennom middagsrester, godbiter osv. Slike ´kornhunderª vil etter 6-8 uker få grov og skjør pels, huden blir tørr og flasser og pelsen blir oljeaktig. Ved tilførsel av kjøtt eller andre høyverdige proteiner vil tilstanden bedre seg i løpet av et par uker.Proteinkvaliteten avgjøres av fordøyeligheten og innholdet av de ulike aminosyrene. 


ProteinfordøyelighetNår en vurderer proteinnivåer i dyrefôr er det to faktorer en bør ta hensyn til. Den ene er innholdet av protein, den andre er proteinets fordøyelighet. 2 dietter kan inneholde samme mengde protein, mens et fôringsforsøk kan vise svært forskjellige nivåer av proteinfordøyelighet. Et hundefôr med 21% protein med 85% fordøyelighet vil tilføre like mye protein som et hundefôr med 23% protein og 78% fordøyelighet.Tilføres mer protein gjennom kosten enn det som er nødvendig, vil overskuddet bli omdannet og brukt til å dekke energibehovet. I motsetning til fett vil ikke overskudd av protein lagres i kroppen som protein. Når behovet for aminosyrer er dekket og proteinreservene fulle, vil energi fra protein kunne lagres i kroppen som fett. 


 


KarbohydraterKarbohydrater er ulike typer sukker, stivelser og kosfibre. Enkle sukker som består av de minste sukkermolekylene er lettest fordøyd og absorbert. Komplekse karbohydrater eller stivelser er sammensatt av enkle sukkermolekyler som danner lange kjeder, og krever mer fordøyelse før de kan absorberes i blodstrømmen. Kostfibre er karbohydrater som ikke kan fordøyes fullstendig.Hovedsakelig er karbohydrater i kosten tilført gjennom korn og enkle sukker som glukose, sukrose og laktose (melkesukker). Karbohydratene fordøyes hovedsakelig i tynntarmen der komplekse forbindelser brytes ned til glukose, som er et enkelt sukkermolekyl. De fleste karbohydratene i hundefôr brytes ned til glukose, som er en energikilde brukt av de fleste cellene i kroppen.Får hunden i seg mer karbohydrater enn den trenger vil karbohydratene lagres som glykogen i leveren og musklene, og omdannes videre til fett og lagres som fettvev. I situasjoner med stress eller under trening vil glykogen raskt brytes ned til glukose som via blodstrømmen spres i hele kroppen. 


Karbohydratbehov


Hovedfunksjonen til karbohydrat er å tilføre energi via kosten.


Undersøkelser har vist at drektige tisper som ble fôret på karbohydratfri diett hadde problemer med å føde valper, og valpene var heller ikke sterke og sunne.Noen minimumskrav for hvor mye karbohydrater hunden trenger er ikke satt, men de er lett fordøyelige og omdannes til energi som kroppens celler kan utnytte. 


Karbohydratkilder


Karbohydrater utgjør mellom 40 og 55% av tørrfôr til hund. En stor del av karbohydratene i fôr stammer fra korn. Kornet er vanligvis malt, fjernet skallet på eller kokt for å øke smakeligheten og lette fordøyeligheten. Typiske karbohydratkilder i hundefôr utenom korn kan være melkeprodukter som tørket skummet melk eller myse, havre og havremel, hvete, ris og bygg. 


Fiber


Fiber er komplekse karbohydrater som ikke fordøyes av enzymene i hundens tynntarm. Noen fibertyper kan brytes delvis ned av mikrofloraen i tykktarmen.Kostfiber har en rekke effekter i fordøyelsessystemet. Noen fiber sveller opp i vann eller har høy vannbindingskapasitet. Evnen til å binde vann kan påvirke tiden fôret bruker på å passere gjennom tarmen. Fiber har en normaliserende effekt på hastigheten til fôret gjennom tarmen, ved diarè vil hastigheten senkes og ved forstoppelse vil den øke. Kostfiber reduserer fordøyelsen og absorpsjonen av næringsstoffer som fett, vitaminer og mineraler.For mye kostfiber kan føre til luft i magen og flatulens. 


Diabetes Mellitus


Diabetes er en sykdom der bukspyttkjertelen skiller ut for lite insulin. Symptomer er økt tørste, økt appetitt, tretthet, vekttap og økt urinering. Sykdommen skyldes ikke for høyt inntak av karbohydrater. Bukspyttkjertelen skiller ut for lite insulin, og for lavt innhold av insulin i blodet hindrer sukker i blodet fra å entre musklene og fettcellene der det kan brukes som energi. Dette fører til økt bruk av fett som energikilde mens sukker akkumuleres i blodet eller skilles ut i urinen.Har en mistanke om at hunden har diabetes bør en kontakte veterinær. Diabetes behandles med insulin, regelmessige måltider og trening. Energi- og proteinbehovet til hunder med diabetes er ikke annerledes enn hos friske hunder, men en moderat økning i kostfiber kan være fordelaktig. 


Problemer med karbohydratabsorpsjon/karbohydratmalabsjorpsjonKarbohydrater må omdannes til enkle sukker av enzymer i tarmen før de absorberes. Karbohydrater som ikke er fullstendig absorbert kan gi problemer som gass i tarmen og/eller diaré. Det vanligste problemet med å fordøye karbohydrater skyldes mangel av enzymet laktase i tarmen. Laktase kan bryte ned laktose, som er det sukkeret en finner i melk. Valper har mulighet til å fordøye laktose, men mange voksne hunder mangler laktase i liten eller stor grad. De fleste hunder kan tolerere en liten mengde laktose i fôret uten å få problemer, mens en hel skål med melk nok vil gi problemer ! 


FettFett er en konsentrert form for energi. Det meste av fettet i hundefôr er triglycerider, som er en gruppe av tre fettsyrer. Fettsyrer kan klassifiseres etter lengden av karbonkjeden (karbonmolekyler danner ´skjelettetª i fettsyrene), nærvær eller fravær av dobbeltbindinger, dobbeltbindingers posisjon og fettets smeltepunktet.Fett som ikke inneholder dobbeltbindinger kalles mettet fett. Fett som inneholder dobbeltbindinger kalles umettet fett. Mettet fett er normalt i fast form ved romtemperatur, mens umettet fett er flytende. 


Fettbehov


Hunder trenger linolensyre, som er den eneste essensielle fettsyren kroppen selv ikke kan danne. Linolensyre må derfor tilføres gjennom kosten. Det benyttes fett både av animalsk og vegetabilsk opprinnelse i hundefôr, men vegetabilske oljer er den beste kilden til essensielle fettsyrer. 


Fettets funksjoner


Fett har flere funksjoner i hundefôr. For det første er det en konsentrert energikilde. Fett tilfører essensielle fettsyrer som hunder trenger for å vedlike sunn hud og pels. I tillegg er også fett bærer av fettløselige vitaminer. Fett øker også smakeligheten av fôr, 


Overskudd og underskudd av fett


For stor tilførsel av fett fører til at fettet lagres i kroppen i fettvev, og hunden blir overvektig. Overvektige hunder har større risiko for å oppleve komplikasjoner ved inngrep, og faren for mange andre sykdommer som for eksempel diabetes mellitus øker også.Mangel på essensielle fettsyrer fører til tørr grov pels og flassende tørr hud. 


 


MineralerMineraler er relativt enkle molekyler sammenlignet med andre næringsstoffer. Hundefôr bør inneholde en passende balanse av de ulike mineralene hunden trenger.Mineraler deltar i flere funksjoner i kroppen som ben og brusk, enzymatiske reaksjoner, opprettholdelse av væskebalansen, transport av oksygen i blodet, normal muskel- og nervefunksjon og produksjon av hormoner.Tilførsel av et spesifikt mineral kan føre til ubalanse i kosten, og påvirke hundens ernæringsmessige helse. Seriøse produsenter av dyrefôr produserer fôr der inneholdet av de ulike mineralene er tilstrekkelig høyt.Mineralene deles inn i to grupper; makromineraler og mikromineraler. Makromineraler er mineraler det er behov for i større mengder i fôret, og som er funnet i større mengder i kroppen enn mikromineraler.Makromineraler;
 • kalsium (Ca)

 • fosfor (P)

 • natrium (Na)

 • klor (Cl)

 • kalium (K)

 • magnesium (Mg)

 • svovel (S)Mikromineraler
 • Jern (Fe)

 • Sink (Zn)

 • Kobber (Cu)

 • Mangan (Mn)

 • Selen (Se)

 • Jod (I) 


Kalsium og fosfor


Kalsium og fosfor er nødvendig for normal utvikling av skjelettet. Disse mineralene gjør tenner og bein sterke, medvirker til normal blodkoagulering og bidrar under kontroll av væske gjennom celleveggene.


Underskudd av kalsium eller fosfor, spesielt i valpens første leveår, vil føre til svakheter i benstrukturen eller alvorlige skjelettdeformasjoner. Skjelettet inneholder også små mengder av andre mineraler som magnesium, natrium, fosfor, klor, fluor og andre sporelementer.Kalsium og fosfor skal inngå i kostholdet i et forhold der 1 til 2 deler kalsium følges av 1 del fosfor per vektenhet. Overskrider fosforet i kosten mengde kalsium i kosten kan føre til unormal skjelettstruktur.


Natrium og klorDisse to mineralene bidrar til å regulere væskebalansen mellom utsiden og innsiden av celleveggene. Natrium deltar i transporten av næringsstoffer til cellene, transport av overflødigt materiale og opprettholdelse av vannbalansen i vev og organer. Klor er nødvendig for dannelsen av saltsyre (HCl) som finnes i magesekken, og bidrar til fordøyelsen av protein.Mangelsykdommer på grunn av manglende tilførsel av natrium og klor er svært sjelden fordi de fleste hunder i dag fôres på kommersielle hundefôr. Diaré og/eller oppkast over lang tid eller kronisk kan føre til mangel. Tilførsel av for mye natrium og klor vil, for det meste, føre til at det blir passerer gjennom nyrene og skilles ut i urinen. 


Kalium og magnesium


Kalium er funnet i høye konsentrasjoner inne i cellene, og er påkrevd for tilfredsstillende enzym-, muskel- og nervefunksjoner. Kalium bidrar også til å holde væskebalansen i kroppen. Mangelsykdommer på grunn av for lite kalium er svært sjeldne i dag. Kaliummangel kan imidlertid opptre hos hunder som har kronisk diaré og/eller oppkast eller andre sykdommer. Mangelsymptomer viser seg som dårlig vekst, tap av appetitt, tretthet, vekttap og dehydrering.Magnesium er en viktig komponent i både muskler og bein, og spiller en viktig rolle i mange enzymreaksjoner i kroppen. Magnesiuminnhold i hundefôr avhenger av ingrediensene, og tilsettes vanligvis ikke som supplement. Normalt inneholder hundefôr 0,05 til 0,2% magnesium.Jern


Hundekroppen inneholder bare omtrent 0,004% jern, men likevel spiller jern en viktig rolle i livsprosessen. En liten del av jern (heme) kombinert med et stort protein (globin) gir hemoglobin, som er den oksygen-bærende komponenten i de røde blodcellene. Jern er også en komponent i de enzymene som er nødvendig for utnyttelsen av energi.Anemi er en kjent sykdom som skyldes jernmangel. Ved anemi er antallet røde blodceller redusert. Endringer i hemoglobin kan også oppstå. Symptomer på anemi er redusert vekstrate, tretthet og økt mottagelighet for stress og andre sykdommer. Anemi som følge av for lite jern i kosten er svært uvanlig da de fleste hunder får fullkostfôr.


Dersom en drektig tispe får tilført for lite jern gjennom kosten vil dette påvirke jernreservene hos de nyfødte valpene. Å gi en tispe med valper jerntilskudd er ikke nok, da dette ikke øker jerninnholdet i melken.Jern, kopper og B12 er alle essensielle for å forhindre anemi hos hunder. De fleste kommersielle hundefôr innneholder jern i tilstrekkelig grad slik at supplement ikke er nødvendig. For mye jern i en diett kan påvirke opptaket av fosfat ved å danne uløselige fosfatkomplekser. 


Sink


Sink er viktig for produksjonen av proteiner og et funksjonelt immunsystem. Noen enzymsystemer er også avhengig av sink, spesielt det enzymsystemet som beskytter celler mot å bli ødelagt av oksidasjon.Sink finnes naturlig i mange ingredienser i hundefôr, men tilgjengeligheten og det lave innholdet gjør at hundefôr normalt må tilsettes ekstra sink. Sink absorberes i tynntarmen, men bare 5-40% av sinken i fôret absorberes.Sinkmangel er sjelden observert hos hunder. Sink er ikke ansett å være giftig, men ekstra tilskudd av sink anbefales ikke uten konsultasjon med veterinær. Overskudd av sink kan over tid føre til redusert absorpsjon og lagring av kobber. 


Mangan


Mangan finnes i kroppen hovedsakelig i leveren, men er også tilstede i vesentlige mengder i nyrer, bukspyttkjertel og i skjelettet. Mangan er involvert i protein- og karbohydratmetabolisme og i reproduksjon. Mangan virker som en aktivator på enzymsystemer som produserer energi, syntetiserer fettsyrer og i aminosyremetabolismen. 


Kopper


Absorpsjon av kopper er større (60-70%) i unge dyr enn i eldre dyr (10-20%). Kopper er absorbert i magen og i tynntarmen, og lagres i leveren, nyrene og hjernen.Behovet for kopper varierer fordi det er involvert i dannelse av kollagen og elastisk bindevev, dannelse og modning av røde blodceller, antioksidant-funksjoner samtidig som det bidrar til pigmentering av hår og ull.Koppermangel er ikke vanlig. Noen raser har høyere frekvens av problemer med koppermetabolisme enn andre. Bedlington terriere, West Highland White terriere og Doberman har ofte vært plaget av denne arvelige defekten som fører til at kopper akkumuleres i leveren. 


 


Selen


Selen vil hovedsakelig virke sammen med vitamin E slik at de danner antioksidanter i kroppen. Dagsbehovet for selen er ikke stort, og mangel sees sjelden. Høyproteinplanter som korn er bedre kilder for selen enn frukt og grønnsaker. Kjøttprodukter inneholder også selen.Selenforgiftning er ikke normalt, men kan oppstå dersom hunden får mer enn 2 ppm (parts per million)i fôret over en lang periode. Tegn på forgiftning vil da være hårtap, tretthet, ømhet og anemi. 


Jod


Den eneste kjente oppgaven til jod i kroppen er at det inngår i produksjonen av hormoner i skjoldbruskkjertelen. Disse hormonene regulerer blant annet hvor fort en hund skal bruke opp energien. Dersom skjoldbruskkjertelen eller hormonene den skal produsere ikke fungerer vil hunden vokse dårlig, miste pels, tape vekt og bli ekstremt svak. 


VitaminerSammenlignet med de andre næringsstoffene, er mengden vitaminer hunder trenger liten. I forhold til mineraler har vitaminer en kompleks oppbygging. Vitaminer deles i 2 grupper;
 • Fettløselige vitaminer (A, D, E, K)

 • Vannløselige vitaminer (B-vitaminer og C)


Fettløselige vitaminer avhenger av nærvær av fett og normal fettabsorpsjon for å kunne absorberes, mens vannløselige vitaminer er avhengig av tilstedeværelse av vann for absorpsjon.Å gi ekstra vitaminer når hunden fôres på en komplett diett i utgangspunktet kan skape en ubalanse med skadelige effekter. Rå egg kan føre til mangel på B-vitaminet biotin. Rå egg inneholder et enzym som ødelegger biotin. Torskelever og hvetekimsolje er gode kilder for vitamin D, men for stor tilførsel av vitamin D over en periode kan føre til skjelettendringer og forkalkninger. Mineral og vitamintilskudd er ikke sunt for hunder som får et komplett og balansert hundefôr. 


Fettløselige vitaminerVitamin A


Vitamin A er nødvendig for normalt syn, vekst, immunsystemet og for reproduksjon. Kilden til vitamin A i planteriket er grønnsaker som inneholder beta-karoten (for eksempel gulrøtter), som omdannes til vitamin A og absorberes.Mangel på vitamin A er sjelden. Hunder kan også lagre vitamin A i leveren, og ta i bruk reservene i perioder der behovet ikke dekkes. For høye doser av vitamin A er giftig, og fører til deformert skjelett, vekttap, anoreksia og i verste fall død. For å unngå dette bør ikke vitamin A gis som supplement uten først å ha konsultert en veterinær. 


Vitamin D


Vitamin D er også et hormon, og deltar i mineralisering av skjelettet, samt i absorpsjon av kalsium og fosfor fra tarmen. Vitamin D kan tilføres gjennom kosten, men hunder danner også noe vitamin D når de er ute i solen. Valper som ikke får tilstrekkelig vitamin D kan utvikle rakitt, en sykdsom der beinstrukturen ikke har fått tilført nok mineraler og blir myk. Dette fører lett til brudd.For høye doser D-vitamin kan føre til mineralisering av bløtt vev i kroppen som hjerte og nyrer. Vevet blir da hardere. 


Vitamin E


Vitamin E er en antioksidant, og spiller en viktig rolle innen reproduksjon. Mangel på E-vitamin fører til skader i celleveggen i cellene i kroppen.Vitamin E brukes også som konserveringsmiddel i hundefôr siden det motvirker oksidasjon av fett. 


Vitamin K


Vitamin K’s oppgave er hovedsakelig å bidra til koagulering av blod. Behovet er svært lite, og vitamin K-mangel hos hunder er aldri rapportert. 


 


Vannløselige vitaminerB-vitaminer


B-vitaminene består av thiamin (B1), niacin, riboflavin (B2), pantotensyre, pyridoksin (B6), biotin, vitamin B12, cholin, folinsyre og inositol. Disse vitaminene er påkrevd i små mengder daglig, og inngår i en rekke funksjoner i kroppen. Selv om de selv ikke inneholder energi, bidrar de til metabolisme av proteiner og fett som gir energi. Vannløselige vitaminer lagres, i motsetning til fettløselige, ikke i kroppen. De må tilføres gjennom kosten daglig.B-vitamin mangel er sjelden hos hunder som fôres på kommersielle produkter, men mangel av et eller flere B-vitamin er observert hos hunder som har fått hjemmelaget mat. Symptomer på mangel kan være tap av appetitt, dårlig vekst, svakhet, vekttap og til og med død. 


Vitamin C


Vitamin C, eller askorbinsyre, er involvert i produksjon av kollagen. I motsetning til mennesker, er ikke askorbinsyre essensielt for hunder. Supplement gjennom kosten er derfor ikke nødvendig, og heller bortkastet. 


(Sist endret: 12.10.2012)


Tips noen om denne artikkelen


Kommentarer til denne artikkelen

Kunde
Kommentar

Klasse 1

Bonuspoeng: 1445
Innlegg: 0
Offline
Postet: Lørdag 14. Mai 2016, 05:01 Støtende innlegg?

WQ

Difficulties, babyliss pro the juicy couture outlet air glasses online properly roshe run yet? knockoff handbags Others memphis grizzlies jersey were ralph lauren cold-shouldered, hermes bags angry oklahoma city thunder jersey yet? air max shoes For barbour outlet ordinary new balance life, boring chanel handbags yet? burberry outlet Why north face bother? vans outlet Give hollister clothing store yourself kate spade outlet online a prada outlet smile, hogan outlet - steelers jerseys looking nike roshe for coach outlet a mac makeup new converse outlet direction.

Although nike mercurial vapor the michael kors taschen flowers michael kors handbags have tory burch faded, toronto raptors jersey but ugg boots in bcbg max order longchamp to supra footwear better new balance open; detroit pistons though raiders jerseys we ray bans fall, adidas superstar but the north face outlet the polo ralph lauren fall burberry outlet store in cheap michael kors order to coco chanel once puma online again abercrombie climbs up; gafas oakley maybe prom dresses we broncos jerseys bear ralph lauren outlet the nike outlet wind oakley sungalsses outlet and softball bats rain, but ugg boots the boots on sale face uggaustralia.com is michael kors canada still ray ban occhiali the christian louboutin shoes feel nike schuhe the wholesale clothing warmth patriots jerseys of huarache the swarovski jewelry sun.

We air huarache can michaelkors.com not adidas superstar have idols, longchamp outlet but browns jerseys not burberry outlet really, chargers jerseys and nba jerseys no baseball bats direction. nike shoes It converse shoes is true the north face that pandora we tommy hilfiger outlet have www.tommyhilfiger.nl lost abercrombie kids the free running way, cheap oakley sunglasses but boston celtics jersey the san antonio spurs jerseys key michael kors outlet is gucci shoes outlet out nike huarache of misunderstanding, hollister determine mcm backpack outlet the long champ coordinates p90x of salomon schuhe the soul.

Earth sacramento kings jersey is reebok a asics force, ferragamo shoes give beats by dr dre yourself coach factory a michael kors direction north face is rayban a ugg australia sincere.

One oakley sunglasses writer calvin klein underwear said: canada gooses to nike shoes know oakley sunglasses that swarovski tomorrow´s phoenix suns jersey storm cheap nfl jerseys is cheap coach purses not nike roshe important, reloj handle timberland femme sheets mcm backpack outlet may iphone case be coach outlet online made at pandora bracelet the michael kors canada sails, beats headphones when cleveland cavaliers singing, coach outlet why mcm bags not cheap true religion mountain chanel bags rain rolex poured into nike free 5.0 the nike air max cup? long champ Then north face outlet the rolex watches for sale storm toms.com is adidas.se not rolex watch important, michael jordan the ray bans important nike free 5.0 thing is air jordan retro to new york knicks find tiffany and co a veneta windshield ugg rain tommy hilfiger online bearing straightener shoulder.

Do timberland shoes not gucci handbags care ugg boots clearance to gucci shoes get polo ralph lost. hollister clothing I ugg boots got true religion jeans outlet it, ugg do jordan retro not burberry sale necessarily oakley have; michael kors outlet online sale lost, ugg perhaps packers jerseys meant to swarovski online give.

Poet louboutin shoes Hakuba gucci mens shoes message tommy hilfiger outlet stores with uggaustralia.com me: woolrich jackets Quartet gucci belts interested, gucci get bebe clothing in jaguars jerseys the swarovski crystal Quartet. bears jerseys In burberry fact, michael kors handbags opportunities valentino outlet everywhere, as oakley outlet long juicy couture handbags as you new balance grab rayban the coach outlet online throat saints jerseys of marc by marc jacobs life, nfl jerseys even nike air max if buccaneers jerseys it jimmy choo shoes is tory burch outlet straw, life 49ers jerseys will asics gel be tory burch shoes a turnaround. burberry outlet online Do charlotte hornets jerseys not dre beats predict ray ban sunglasses outlet our chi flat iron fate, mizuno wave it tommy hilfiger is toms outlet online the coach outlet online sad converse sneakers reality. purses and handbags Not wedding dresses to mcm backpack sit ray ban outlet and marc by marc jacobs enjoy ralph lauren outlet it, cheap basketball shoes only michael kors outlet online sale to abercrombie fitch survive, washington wizards jersey such katespade as canada gooses outlet sleep, north face jackets the barbour factory spirit coach factory out prada shoes of the prada trajectory michael kors outlet of replica watches life.

Perhaps, mcm handbags after new orleans pelicans jersey all, air max there cheap oakley is yoga pants a rolex watches gap watches canada between redskins jerseys ideal tommy hilfiger and chicago bulls jersey reality, uggs but omega watches they michael kors usa do ed hardy clothing not oakley vault give toms outlet up, salvatore ferragamo there nike shop will texans jerseys be oakley sunglasses outlet a ray ban wayfarer miracle jordan release dates 2015 of montre homme life! oakley canada There will michael kors uk always replica watches be giuseppe zanotti sneakers a ray ban wayfarer curved coach bags road, nike air max there chanel sunglasses is ray ban always bcbg max azria a ralph lauren outlet online road instyler ionic styler potholes, portland trail blazers jersey not ray ban zonnebril as glasses frames long tiffany und co as toms shoes their levis jeans perseverance, oakley sunglasses no los angeles clippers jersey one supra footwear can nike roshe stay swarovski jewelry the indoor soccer shoes pace celine bags of soccer shoes your michael kors outlet front nike.se line. michael kors outlet online Lu lakers jerseys Xun said: There is polo outlet store a insanity workout calendar blind nike free 5.0 alley coach outlet store online and north face backpacks take oakley vault more michael kors people, michael kors they roshe run will kate spade handbags become ralph lauren outlet a tiffany and co road.

Believe houston rockets jerseys in oakley sunglasses outlet yourself, christian louboutin that pandora schmuck is air max 2015 a tory burch driving michael kors v?skor force. longchamp outlet Human michael kors bags goodness, chi hair you moncler mens jackets smile toms shoes outlet at nike shoes outlet the burberry sale same titans jerseys time, life golden state warriors jersey will polo ralph lauren outlet reward you a utah jazz jersey beautiful tiffany jewelry spring. burberry outlet online I panthers jerseys believe abercrombie good michael kors outlet online words, do moncler outlet online not burberry sale believe air max calumny; ralph lauren factory store remarks ray ban sunglasses to red bottom shoes three air jordan Winter, nike air max thea verbal coach factory outlet abuse, tiffany and co australia assault ralph lauren outlet June cold. fossil uhren Wang ralph lauren polo Guozhen nike air max said: hollister online believe nike store in azcardinals jerseys God, heat jerseys it coach purses outlet online is polo ralph better longchamp taschen to michael kors outlet online believe coach outlet in cheap ray ban yourself christian louboutin shoes and hogan never bottega veneta give vikings jerseys God hollisterco Almighty.

Quietly pandora charms go philadelphia 76ers jerseys its nike.dk own yoga pants way, dallas mavericks jerseys which jimmy choo outlet in nike air force ordinary louboutin life, ralph lauren outlet learn hermes belt to vans schuhe calm, uggs on sale low-key coach outlet store life, adidas canada doing things burberry handbags calm, true religion jeans do giants jerseys not giuseppe shoes lose yourself lions jerseys in michael kors outlet someone else´s ravens jerseys aura, abercrombie and fitch kids disoriented. new balance outlet Put burberry online shop themselves adidas online in, handbags outlet repair nike shoes outlet the abercrombie.com body, only burberry outlet its toms shoes fruit. hollister kids Hsi nike air max 90 poem: air max Life zapatillas nike is seahawks jerseys his nfl jerseys drawing eagles jerseys board, why coach outlet store online let roshe run others air max coloring?

In northface the nike shoes long toms shoes river timberland outlet of beats by dre history, ralph lauren polos human harrods london life nike free run is chiefs jerseys very beats headphones short, gucci uk choose m a c cosmetics a pandora canada good colts jerseys direction, gucci outlet decide michael kors the vans shoes fate purses and handbags of thomas sabo a lululemon canada person´s mont blanc life. michael kors bags But northface no the north face matter ray ban sonnenbrillen what prada outlet the new balance canada industry, minnesota timberwolves jersey do oakley not swarovski australia forget indiana pacers jersey the burberry outlet online norms lunette ray ban of toms shoes outlet life, air jordan shoes good atlanta hawks jerseys and milwaukee bucks jersey line michael kors purses world. dolphins jerseys Old michael kors outlet online sale Village, louboutin shoes said: polo ralph lauren outlet online hunting ray-ban sunglasses days prada sunglasses who longchamp handbags will coach factory outlet be nike air max days uggs of denver nuggets jerseys hunting; rams jerseys hunting bengals jerseys color orlando magic jersey who hilfiger online shop will ghd be burberry outlet hunting uggs outlet color.

The converse chucks past is brooklyn nets jerseys past mcm backpack it, 且行且珍惜. bills jerseys Do oakley sunglasses cheap not adidas online recall ever. thomas sabo uk Then hermes good tiffany and co things pandora to lululemon australia have jets jerseys a nike schoenen longer michael kors return.

Do ugg boots not puma outlet indulge baseball jerseys in nike air max difficult ralph lauren life. huarache Go ralph lauren out, ferragamo give cowboys jerseys yourself adidas superstar a coach factory direction, jordans how? ralph lauren outlet online In ralph lauren fact, falcons jerseys life nike tn - true religion outlet amazing

lululemon
Til toppen Send PM Andre innlegg av

Unghund

Bonuspoeng: 495
Innlegg: 0
Offline
Postet: Tirsdag 12. Apr 2016, 14:59 Støtende innlegg?

We now have an explanation why Josh NFL Jerseys Gordon´s suspension 2015 hot jerseys has lingered into the spring and it´s not good for the Cleveland Browns. NFL Media Insider 2016 NBA All Star Jerseys Ian Rapoport reported Monday that Gordon failed another drug test last month, according to sources with knowledge of wholesale jerseys the wide receiver´s situation. The test showed traces of marijuana and dilute, which can be used to mask substances. Gordon´s agent, Drew Rosenhaus, declined to comment on the diluted sample. The NFL did not comment on the matter. NFL Nike MAX90 Shoes FOX Sports first reported the development.
Til toppen Send PM Andre innlegg av

Klasse 1

Bonuspoeng: 905
Innlegg: 0
Offline
Postet: Tirsdag 12. Apr 2016, 03:19 Støtende innlegg?

ninest123

Still, uggs mulberry handbags sac vanessa bruno the longchamp outlet online kate spade cheap ugg boots outlet revelation marc jacobs doudoune canada goose nike air max that air max cheap sunglasses mac cosmetics computer air jordans iphone case vans pas cher tapes nike air max uk jordans for sale michael kors outlet online sale were cheap ugg boots polo ralph lauren outlet jordan 11 erased longchamp pliage iphone 5 cases ray ban after michael kors purses longchamp outlet louboutin pas cher officials nike air max pas cher oakleysunglasses.us.com canada goose jackets knew prada handbags fake oakleys oakley sunglasses about barbour jackets louis vuitton canada hollister the ipad air cases ugg uk canada goose lost pandora charms burberry pas cher michael kors pas cher emails jordan shoes vans longchamp outlet online is ugg australia iphone 6s plus cases nike free pas cher likely wedding dresses ugg boots hermes to supra shoes north face tory burch fuel lancel pas cher nike air max birkin bag conspiracy ray ban sunglasses louis vuitton swarovski crystal theories true religion jeans north face pas cher ralph lauren outlet online among swarovski uk bottes ugg pas cher roshe run pas cher conservatives pandora jewelry nike air max cheap oakley sunglasses who links of london soccer shoes air max 2015 say http://www.michaelkors-outlet-store.us.com/ michael kors outlet online uggs outlet the michael kors outlet online hollister instyler IRS moncler outlet celine bags nike tn pas cher has sac louis vuitton canada goose nike outlet obstructed longchamp pas cher soccer jerseys bottes ugg investigations the north face uggs jordan retro into tiffany jewelry sunglasses outlet vans the baseball bats oakley sunglasses wholesale moncler scandal.

An north face jackets christian louboutin uk louis vuitton outlet IRS louis vuitton purses s6 case asics shoes spokeswoman oakley vault burberry ray ban said jordan retro 11 polo ralph lauren outlet prada outlet Wednesday iphone 6s cases polo ralph lauren s6 cases evening polo ralph lauren pas cher air max nike outlet store the vans scarpe michael kors outlet pandora uk agency asics running shoes air jordan pas cher michael kors had longchamp pas cher jimmy choo outlet nike blazer no oakley store ugg michael kors canada immediate coach handbags christian louboutin louis vuitton handbags comment.

George cheap nfl jerseys polo lacoste pas cher longchamp handbags set nike roshe run pas cher uggs beats by dre off jordan xx9 ralph lauren louis vuitton bags a barbour uk mcm handbags true religion outlet firestorm replica rolex ray ban sunglasses outlet instyler ionic styler in louboutin uk rolex watches for sale oakley sale May ipad mini cases ugg ugg boots 2013 fake rolex ugg boots clearance coach outlet store online with hogan abercrombie and fitch uk iphone 6 cases an babyliss pro nike trainers uk ugg outlet audit louboutin outlet 5c cases louis vuitton that nike free run pas cher mulberry outlet nike air max uk said replica handbags mulberry bags moncler outlet IRS nike roshe cheap gucci barbour jackets agents nike free run montre homme jordan pas cher improperly gucci handbags burberry uggs singled giuseppe zanotti canada goose jackets canada goose jackets out mont blanc pens nike roshe run ugg pas cher tea tn pas cher longchamp karen millen uk party hollister oakley pas cher louis vuitton outlet online and north face jackets moncler abercrombie other air jordan 11 longchamp soldes north face outlet conservative jordan 3 nike roshe run sac louis vuitton groups true religion iphone 6 plus cases nfl jerseys for tory burch outlet hermes handbags canada goose outlet extra louis vuitton jordan 6 rolex replica scrutiny uggs on sale ugg soldes swarovski jewelry when iphone 5c cases canada goose outlet ray ban pas cher they louis vuitton rolex watch canada goose outlet applied cheap nike shoes hollister nike air huarache for nike free run louboutin shoes chanel handbags tax-exempt michael kors outlet online lululemon outlet online mulberry uk status ray ban jordans ugg boots clearance during converse michael kors outlet uggs outlet the herve leger thomas sabo uk canada goose outlet 2010 uggs louboutin reebok shoes and sac longchamp pas cher moncler outlet ugg boots clearance 2012 louis vuitton ray ban uk moncler elections.

Several ralph lauren outlet true religion jeans iphone 6s case hundred nike free nike sneakers michael kors outlet groups air max uggs outlet s5 cases had longchamp bags babyliss ralph lauren polo their ugg soldes wedding dresses uk burberry outlet online applications michaelkors-outlet-store.us.com converse shoes new balance delayed phone cases nike free nike factory for polo ralph lauren vanessa bruno pas cher hollister clothing store a ghd straighteners hermes birkin coach factory outlet year gucci shoes michael kors replica watches uk or montre femme uggs canada uggs more. michael kors jimmy choo burberry handbags Some lululemon outlet canada gucci belts air max pas cher were valentino shoes ugg pas cher gucci outlet asked sac guess hogan sito ufficiale bottes ugg inappropriate louis vuitton mulberry iphone 5s cases questions nike roshe michael kors north face outlet online about nike roshe uk north face jackets oakley sunglasses cheap donors louis vuitton outlet hollister canada goose jackets and bottes ugg pas cher ralph lauren pas cher cheap oakley sunglasses group christian louboutin outlet cheap oakley sunglasses lululemon activities, chi flat iron michael kors outlet online beats headphones the chaussures louboutin cheap jordans lancel inspector air jordan michael kors canada nike air max general´s abercrombie uggs on sale gucci report sac burberry ghd hair straighteners ugg boots said.

Lerner ugg oakley glasses mont blanc used longchamp outlet online barbour air max to vans shoes oakley vault christian louboutin head longchamp uk rolex replica watches insanity workout the coach outlet michael kors outlet online sale vans outlet IRS longchamp outlet canada goose uk hollister division canada goose louboutin michael kors bags that abercrombie longchamp uggs outlet processes nike air max coach outlet vanessa bruno applications ghd canada goose canada goose pas cher for cheap oakley p90x kate spade outlet tax-exempt converse new balance outlet bottega veneta status. oakley true religion outlet hogan outlet In louboutin oakley sunglasses ralph lauren uk June sac hermes michael kors handbags ray ban sunglasses 2014, karen millen ralph lauren nike air force the pandora charms nike store coach outlet IRS kate spade outlet online burberry outlet retro jordans told lunette ray ban pas cher new jordans new balance shoes Congress oakley sunglasses cheap moncler jackets michael kors outlet online sale it moncler new balance pas cher rolex watches had louis vuitton pas cher p90x3 moncler lost tiffany and co polo lacoste hollister canada an pandora jewelry longchamp air jordan retro unknown louboutin shoes abercrombie and fitch north face uk number ray ban sunglasses air max michael kors handbags of coach outlet store abercrombie and fitch nike roshe run uk Lerner´s polo ralph lauren outlet rolex watches air huarache emails burberry factory outlet tiffany jewelry nike free uk when christian louboutin outlet coach bags hermes pas cher her juicy couture outlet moncler outlet scarpe hogan computer louboutin outlet timberland pas cher longchamp handbags hard true religion jeans christian louboutin shoes nike free run uk drive north face outlet oakley vault louboutin crashed nike air max 2015 p90x workout montre pas cher in louis vuitton uk michael kors outlet online tiffany and co 2011.

The abercrombie and fitch michael kors barbour IRS ugg boots cheap uggs timberland had oakley vault louboutin hollister uk discovered ugg outlet polo ralph lauren uk oakley sunglasses outlet that replica watches nike air max louis vuitton outlet the kate spade handbags converse pas cher true religion outlet emails jordan 4 louis vuitton outlet canada goose were toms outlet longchamp bags burberry outlet online lost oakley sunglasses michael kors outlet online nike free in nike huaraches longchamp bags oakley February ralph lauren burberry outlet 5s cases 2014. nike factory outlet gucci outlet online ugg boots A doudoune moncler ray ban outlet michael kors bags month michael kors outlet celine handbags nike tn later, longchamp links of london uk michael kors handbags workers timberland boots abercrombie michael kors handbags erased michael kors outlet ugg jordan 1 the michael kors moncler uk michael kors outlet canada 422 nike free run ugg boots uk nike roshe computer coach outlet online true religion jeans moncler backup louboutin replica watches moncler jackets tapes, michael jordan shoes cheap oakley michael kors outlet online sale George barbour outlet michael kors reebok outlet says polo ralph lauren sac louis vuitton pas cher nike air max in barbour jackets uk louis vuitton handbags coach outlet store online his jordan 5 coach outlet ralph lauren outlet testimony.

The lunette oakley pas cher louis vuitton outlet online moncler IRS lululemon outlet louis vuitton michael kors outlet says wedding dresses air jordan jerseys it iphone 6s plus case prada shoes michael kors has jordan future hermes bags moncler sito ufficiale produced marc jacobs handbags gucci bags oakley outlet 78,000 air max abercrombie replica watches Lerner moncler ipad cases hollister pas cher emails, burberry sale lacoste pas cher polo ralph lauren outlet online many michael kors michael kors outlet air max 2015 of sac michael kors jordan 12 new balance which red bottom shoes nike huarache air max have hollister clothing guess pas cher sac longchamp been uggs outlet air force iphone 6 plus case made iphone cases michael kors handbags clearance hermes belt public ferragamo belts christian louboutin burberry by michael kors outlet nike air max 2015 longchamp congressional michaelkors-outlet-store true religion outlet juicy couture investigators. uggs tory burch outlet online nike trainers IRS ugg outlet www.michaelkors-outlet-store.us.com sac lancel officials coach factory michael kors outlet online louis vuitton outlet stores said toms shoes discount oakley sunglasses ralph lauren outlet no lululemon canada ferragamo shoes north face more louis vuitton moncler pas cher moncler jackets could ray ban sunglasses ugg thomas sabo be ugg boots swarovski oakley sunglasses recovered.

canada goose nike roshe run lululemon the north face polo outlet iphone 6 case christian louboutin shoes canada goose outlet michael kors uk nike blazer pas cher oakley sunglasses cheap north face outlet christian louboutin ugg italia jimmy choo shoes coach purses nike shoes wedding dress air jordan shoes uggs on sale cheap oakley sunglasses polo ralph lauren lululemon outlet ghd hair longchamp outlet
Til toppen Send PM Andre innlegg av
Nemi-XX
Trippelchampion

avatar_Nemi-XX

Rase: Blandingshund
Bonuspoeng: 112430
Innlegg: 7044
Offline
Postet: Onsdag 08. Feb 2012, 20:44 Støtende innlegg?

I denne artikkelen savner jeg dokumentasjon for denne påstanden: Sitet: Hverken proteiner fra kjøtt eller soyabønner er idealproteiner, men de er tilstrekkelig i kombinasjon med andre proteinkilder. Sitat slutt. Vil ikke det være tilstrekkelig om man varierer kjøttkildene og gir innmat og bein som er rikt på vitaminer og mineraler? Linker til disse undersøkelsene hadde og vært fint: Undersøkelser har vist at drektige tisper som ble fôret på karbohydratfri diett hadde problemer med å føde valper, og valpene var heller ikke sterke og sunne. Forøvrig ville refaranser og dokumentasjon gjort artikkelen mere troverdig for min del.
Til toppen Send PM Se profil Andre innlegg av Nemi-XX

Logg inn for å kommentere denne artikkelenspacer
leftgradient rightgradient

Vil du annonsere her?
 
Hovedsponsor6
 
Hovedsponsor6
 
Hovedsponsor6
 
Hovedsponsor6
 
Hovedsponsor6
 
Hovedsponsor6