Bergen

  Follo  OsloFORSIDEN

 

 

 

 

Besøkende: 932

Innlogget: 3

Hund og ernæring


av Angelika FlorvaagEn hunds velvære og helse avhenger av at den får tilført korrekt mengde av næringsstoffer. Næringsstoffer er kjemiske komponenter som inntas av levende vesener og er nødvendig for overlevelse. Næringsstoffer deles inn i følgende 6 grupper:

 • vann

 • protein

 • fett

 • karbohydrater

 • mineraler

 • vitaminerMed unntak av vann er de fleste kommersielle hundefôr markedsført som 100% komplette. 


EnergiHunder har behov for energi, og får dekket dette behovet gjennom karbohydrater, fett og proteiner fra kosten. Energi er ofte hovedregulatoren for hvor mye mat hunden skal tilføres. Fett inneholder mer kalorier/gram (9 kcal/g) enn karbohydrater og proteiner (4 kcal/g).Hunder kan ikke utnytte den totale mengde energi de tilføres gjennom kosten. Dette er årsaken til at innholdet av energi i noen tilfeller oppgis som fordøyelig energi.Hva påvirker energibehovet ?


Sammenlignet med en voksen hund, trenger en valp så mye som 2-4 ganger så mye energi per kg kroppsvekt. Kaloribehovet per kg kroppsvekt avtar etterhvert som valpen vokser.Hunder som bor ute og er utsatt for ekstremt vær har et varierende kaloribehov. I varmt vær avtar energibehovet, og mindre mat er påkrevd. Motsatt vil kaldt vær øke hundens energibehov fordi mer energi er påkrevd for å holde kroppstemperaturen.Hardtarbeidende hunder trenger mer energi per kg kroppsvekt i perioder når de trenes eller arbeider hardt. Et eksempel er jakthunder som i jaktsesongen har et økt behov for energi per kg kroppsvekt. Når en hund ikke trener eller arbeider hardt er ikke energibehovet økt, og vedlikeholdsfôring er tilstrekkelig.Energi er påkrevd for alle prosessene i kroppen, og hundene spiser for å dekke sine energibehov. Inntaket av næringsstoffer er påvirket av inntaket av energi. Energiinnholdet i et fôr begrenser normalt den mengde fôr en hund vil få tilført. Ansvarlige fôrprodusenter tar hensyn til dette slik at hunden ikke må tilføres overflødig energi for å få dekket sitt behov av næringsstoffer. 


VannAlle dyr trenger vann for å leve. Vann finnes inne i cellene og utenfor cellene og er involvert i de fleste biokjemiske reaksjoner i kroppen. Vann er det viktigste næringsstoffet for overlevelse på kort sikt, og ofte det næringsstoffet som oftest blir neglisjert.Vann er essensielt når det gjelder regulering av kroppstemperaturen, drenering av kroppsvev og som væskemedium for blodet og lymfesystemet. Fordi vann er involvert i praktisk talt alle reaksjoner i kroppen vil tilførsel av for lite vann fort gi negative reaksjoner.Vanninntaket er kontrollert av tørste, sult, metabolsk aktivitet i kroppen og miljøet (luftfuktighet og temperatur).Hunder får dekket sitt vannbehov gjennom vannet de drikker, fôret og vann dannet i metabolske prosesser i kroppen. Vann er tapt gjennom urin, avføring, respirasjon og i små mengder gjennom tap av hudceller, spytt og nasal sekresjon. For tisper med valper vil vann også være påkrevd for produksjon av melk.Behovet for vann er hovedsakelig bestemt av den mengde fôr hunden konsumerer hver dag. Generelt kan en si at en hund trenger 1 ml vann for hver kcal energi. En hund som trenger 1000 kcal om dagen vil da trenge omtrent 1000 ml vann. Noen hunder vil trenge mer enn dette, andre mindre, og det er derfor det anbefales at hunder har tilgang på friskt vann hele tiden.Dersom vanninnholdet i fôret øker vil hunden normalt drikke mindre vann. Hunder som spiser hermetisert fôr der vanninnholdet er omtrent 70-75% vil normalt drikke mindre enn hunder som spiser tørrfôr, som inneholder omtrent 8-12% vann. 


ProteinProtein er et essensielt næringsstoff, og deltar i flere funksjoner i kroppen som vekst av muskler, reparasjon av vev, enzymer, blod, immunforsvar, hormoner og dannelse av energi. Proteiner er bygd opp av aminosyrer som er bundet til hverandre i forskjellige mengder og sekvenser. Hver proteintype har en spesiell kombinasjon av aminosyrer som er spesiell for akkurat den typen protein, og rekkefølgen av aminosyrene bestemmer proteinets natur. Proteiner som tilføres gjennom kosten blir fordøyd i magen og tarmen, og brytes ned til aminosyrer som tas opp i kroppens blodbane.Over 20 forskjellige aminosyrer er involvert i syntesen (dannelsen) av proteiner i kroppen. 10 av disse er essensielle, det vil si at hunden ikke kan danne dem selv eller i tilstrekkelige mengder, og de må tilføres gjennom kosten. Ikke-essensielle aminosyrer kan kroppen selv produsere i tilstrekkelige mengder, og de må ikke nødvendigvis tilføres gjennom fôret.Essensielle aminosyrer for hund er;

 • arginin

 • histidin

 • isoleucin

 • leucin

 • lysin

 • methionin

 • fenylalanin

 • threonin

 • tryptofan

 • valinProteinbehov hos hunderHunders proteinbehov varierer avhengig av alder og aktivitet. Generelt trenger valper mer protein tilført gjennom kosten enn voksne hunder. Energibehovet er også høyt i vekstfasen, og proteinbehovet hos en valp kan dekkes ved at 20-25% av energien kommer fra høyverdig protein. Voksne hunder bør ikke gis fôr der proteininnholdet er høyere enn 22%.Fôr utviklet for vedlikeholdsfôring av voksne hunder gir som regel tilstrekkelig protein, mens undersøkelser har vist at minimum proteinbehov for aldrende hunder er opptil 50% større enn for yngre voksne hunderProteinmangel hos hunder kan føre til redusert matinntak, hemming av vekst, vekttap, gi unormale konsentrasjoner av blodproteiner, tap av muskelmasse, hunden blir avmagret og kan i verste tilfelle dø. Mindre alvorlig proteinmangel kan gi ru matt pels, nedsatt immunforsvar og dårlig melkeproduksjon hos tisper som har valper (reproduserende). Hunder som har utilstrekkelige proteinreserver er mer utsatt for stress, infeksjoner og effekter fra giftige eller kreftfremkallende substanser.I perioder med stress kan proteinbehovet øke. Ved reproduksjon anbefales for eksempel et fôr med minst 21% protein. Hardtarbeidende hunder trenger et diett med høyere innhold av kalorier og fett. Normalt, når kaloriinnholdet økes, vil også proteininnholdet øke.´Slankefôrª laget for overvektige hunder har lavere fett- og kaloriinnhold, og ofte lavere proteininnhold. Disse fôrtypene har ofte også en høy andel av fiber. ´Slankefôrª er påtenkt hunder som skal redusere sin vekt, og passer ikke for unge valper som skal vokse eller tisper som venter eller har diende valper. 


ProteinkilderProtein kan være både av animalsk og vegetabilsk opprinnelse. Animalske proteiner er proteiner fra kjøtt og kjøttbiprodukter mens vegetabilske proteiner er proteiner fra planteriket. De fleste proteintyper inneholder utilstrekkelige mengder av en eller flere aminosyrer, og er dårlig egnet som eneste proteinkilde. Unntaket er proteiner fra melk og egg. Det er derfor viktig å sette sammen en diett der ingrediensene utfyller hverandre. Hverken proteiner fra kjøtt eller soyabønner er idealproteiner, men de er tilstrekkelig i kombinasjon med andre proteinkilder.For noen hunder er et fôr bestående av bare planteproteiner tilfredsstillende.


Mange hunder vil imidlertid reagere negativt på et fôr som bare inneholder proteiner fra korn, spesielt dersom de ikke får tilført andre proteiner gjennom middagsrester, godbiter osv. Slike ´kornhunderª vil etter 6-8 uker få grov og skjør pels, huden blir tørr og flasser og pelsen blir oljeaktig. Ved tilførsel av kjøtt eller andre høyverdige proteiner vil tilstanden bedre seg i løpet av et par uker.Proteinkvaliteten avgjøres av fordøyeligheten og innholdet av de ulike aminosyrene. 


ProteinfordøyelighetNår en vurderer proteinnivåer i dyrefôr er det to faktorer en bør ta hensyn til. Den ene er innholdet av protein, den andre er proteinets fordøyelighet. 2 dietter kan inneholde samme mengde protein, mens et fôringsforsøk kan vise svært forskjellige nivåer av proteinfordøyelighet. Et hundefôr med 21% protein med 85% fordøyelighet vil tilføre like mye protein som et hundefôr med 23% protein og 78% fordøyelighet.Tilføres mer protein gjennom kosten enn det som er nødvendig, vil overskuddet bli omdannet og brukt til å dekke energibehovet. I motsetning til fett vil ikke overskudd av protein lagres i kroppen som protein. Når behovet for aminosyrer er dekket og proteinreservene fulle, vil energi fra protein kunne lagres i kroppen som fett. 


 


KarbohydraterKarbohydrater er ulike typer sukker, stivelser og kosfibre. Enkle sukker som består av de minste sukkermolekylene er lettest fordøyd og absorbert. Komplekse karbohydrater eller stivelser er sammensatt av enkle sukkermolekyler som danner lange kjeder, og krever mer fordøyelse før de kan absorberes i blodstrømmen. Kostfibre er karbohydrater som ikke kan fordøyes fullstendig.Hovedsakelig er karbohydrater i kosten tilført gjennom korn og enkle sukker som glukose, sukrose og laktose (melkesukker). Karbohydratene fordøyes hovedsakelig i tynntarmen der komplekse forbindelser brytes ned til glukose, som er et enkelt sukkermolekyl. De fleste karbohydratene i hundefôr brytes ned til glukose, som er en energikilde brukt av de fleste cellene i kroppen.Får hunden i seg mer karbohydrater enn den trenger vil karbohydratene lagres som glykogen i leveren og musklene, og omdannes videre til fett og lagres som fettvev. I situasjoner med stress eller under trening vil glykogen raskt brytes ned til glukose som via blodstrømmen spres i hele kroppen. 


Karbohydratbehov


Hovedfunksjonen til karbohydrat er å tilføre energi via kosten.


Undersøkelser har vist at drektige tisper som ble fôret på karbohydratfri diett hadde problemer med å føde valper, og valpene var heller ikke sterke og sunne.Noen minimumskrav for hvor mye karbohydrater hunden trenger er ikke satt, men de er lett fordøyelige og omdannes til energi som kroppens celler kan utnytte. 


Karbohydratkilder


Karbohydrater utgjør mellom 40 og 55% av tørrfôr til hund. En stor del av karbohydratene i fôr stammer fra korn. Kornet er vanligvis malt, fjernet skallet på eller kokt for å øke smakeligheten og lette fordøyeligheten. Typiske karbohydratkilder i hundefôr utenom korn kan være melkeprodukter som tørket skummet melk eller myse, havre og havremel, hvete, ris og bygg. 


Fiber


Fiber er komplekse karbohydrater som ikke fordøyes av enzymene i hundens tynntarm. Noen fibertyper kan brytes delvis ned av mikrofloraen i tykktarmen.Kostfiber har en rekke effekter i fordøyelsessystemet. Noen fiber sveller opp i vann eller har høy vannbindingskapasitet. Evnen til å binde vann kan påvirke tiden fôret bruker på å passere gjennom tarmen. Fiber har en normaliserende effekt på hastigheten til fôret gjennom tarmen, ved diarè vil hastigheten senkes og ved forstoppelse vil den øke. Kostfiber reduserer fordøyelsen og absorpsjonen av næringsstoffer som fett, vitaminer og mineraler.For mye kostfiber kan føre til luft i magen og flatulens. 


Diabetes Mellitus


Diabetes er en sykdom der bukspyttkjertelen skiller ut for lite insulin. Symptomer er økt tørste, økt appetitt, tretthet, vekttap og økt urinering. Sykdommen skyldes ikke for høyt inntak av karbohydrater. Bukspyttkjertelen skiller ut for lite insulin, og for lavt innhold av insulin i blodet hindrer sukker i blodet fra å entre musklene og fettcellene der det kan brukes som energi. Dette fører til økt bruk av fett som energikilde mens sukker akkumuleres i blodet eller skilles ut i urinen.Har en mistanke om at hunden har diabetes bør en kontakte veterinær. Diabetes behandles med insulin, regelmessige måltider og trening. Energi- og proteinbehovet til hunder med diabetes er ikke annerledes enn hos friske hunder, men en moderat økning i kostfiber kan være fordelaktig. 


Problemer med karbohydratabsorpsjon/karbohydratmalabsjorpsjonKarbohydrater må omdannes til enkle sukker av enzymer i tarmen før de absorberes. Karbohydrater som ikke er fullstendig absorbert kan gi problemer som gass i tarmen og/eller diaré. Det vanligste problemet med å fordøye karbohydrater skyldes mangel av enzymet laktase i tarmen. Laktase kan bryte ned laktose, som er det sukkeret en finner i melk. Valper har mulighet til å fordøye laktose, men mange voksne hunder mangler laktase i liten eller stor grad. De fleste hunder kan tolerere en liten mengde laktose i fôret uten å få problemer, mens en hel skål med melk nok vil gi problemer ! 


FettFett er en konsentrert form for energi. Det meste av fettet i hundefôr er triglycerider, som er en gruppe av tre fettsyrer. Fettsyrer kan klassifiseres etter lengden av karbonkjeden (karbonmolekyler danner ´skjelettetª i fettsyrene), nærvær eller fravær av dobbeltbindinger, dobbeltbindingers posisjon og fettets smeltepunktet.Fett som ikke inneholder dobbeltbindinger kalles mettet fett. Fett som inneholder dobbeltbindinger kalles umettet fett. Mettet fett er normalt i fast form ved romtemperatur, mens umettet fett er flytende. 


Fettbehov


Hunder trenger linolensyre, som er den eneste essensielle fettsyren kroppen selv ikke kan danne. Linolensyre må derfor tilføres gjennom kosten. Det benyttes fett både av animalsk og vegetabilsk opprinnelse i hundefôr, men vegetabilske oljer er den beste kilden til essensielle fettsyrer. 


Fettets funksjoner


Fett har flere funksjoner i hundefôr. For det første er det en konsentrert energikilde. Fett tilfører essensielle fettsyrer som hunder trenger for å vedlike sunn hud og pels. I tillegg er også fett bærer av fettløselige vitaminer. Fett øker også smakeligheten av fôr, 


Overskudd og underskudd av fett


For stor tilførsel av fett fører til at fettet lagres i kroppen i fettvev, og hunden blir overvektig. Overvektige hunder har større risiko for å oppleve komplikasjoner ved inngrep, og faren for mange andre sykdommer som for eksempel diabetes mellitus øker også.Mangel på essensielle fettsyrer fører til tørr grov pels og flassende tørr hud. 


 


MineralerMineraler er relativt enkle molekyler sammenlignet med andre næringsstoffer. Hundefôr bør inneholde en passende balanse av de ulike mineralene hunden trenger.Mineraler deltar i flere funksjoner i kroppen som ben og brusk, enzymatiske reaksjoner, opprettholdelse av væskebalansen, transport av oksygen i blodet, normal muskel- og nervefunksjon og produksjon av hormoner.Tilførsel av et spesifikt mineral kan føre til ubalanse i kosten, og påvirke hundens ernæringsmessige helse. Seriøse produsenter av dyrefôr produserer fôr der inneholdet av de ulike mineralene er tilstrekkelig høyt.Mineralene deles inn i to grupper; makromineraler og mikromineraler. Makromineraler er mineraler det er behov for i større mengder i fôret, og som er funnet i større mengder i kroppen enn mikromineraler.Makromineraler;
 • kalsium (Ca)

 • fosfor (P)

 • natrium (Na)

 • klor (Cl)

 • kalium (K)

 • magnesium (Mg)

 • svovel (S)Mikromineraler
 • Jern (Fe)

 • Sink (Zn)

 • Kobber (Cu)

 • Mangan (Mn)

 • Selen (Se)

 • Jod (I) 


Kalsium og fosfor


Kalsium og fosfor er nødvendig for normal utvikling av skjelettet. Disse mineralene gjør tenner og bein sterke, medvirker til normal blodkoagulering og bidrar under kontroll av væske gjennom celleveggene.


Underskudd av kalsium eller fosfor, spesielt i valpens første leveår, vil føre til svakheter i benstrukturen eller alvorlige skjelettdeformasjoner. Skjelettet inneholder også små mengder av andre mineraler som magnesium, natrium, fosfor, klor, fluor og andre sporelementer.Kalsium og fosfor skal inngå i kostholdet i et forhold der 1 til 2 deler kalsium følges av 1 del fosfor per vektenhet. Overskrider fosforet i kosten mengde kalsium i kosten kan føre til unormal skjelettstruktur.


Natrium og klorDisse to mineralene bidrar til å regulere væskebalansen mellom utsiden og innsiden av celleveggene. Natrium deltar i transporten av næringsstoffer til cellene, transport av overflødigt materiale og opprettholdelse av vannbalansen i vev og organer. Klor er nødvendig for dannelsen av saltsyre (HCl) som finnes i magesekken, og bidrar til fordøyelsen av protein.Mangelsykdommer på grunn av manglende tilførsel av natrium og klor er svært sjelden fordi de fleste hunder i dag fôres på kommersielle hundefôr. Diaré og/eller oppkast over lang tid eller kronisk kan føre til mangel. Tilførsel av for mye natrium og klor vil, for det meste, føre til at det blir passerer gjennom nyrene og skilles ut i urinen. 


Kalium og magnesium


Kalium er funnet i høye konsentrasjoner inne i cellene, og er påkrevd for tilfredsstillende enzym-, muskel- og nervefunksjoner. Kalium bidrar også til å holde væskebalansen i kroppen. Mangelsykdommer på grunn av for lite kalium er svært sjeldne i dag. Kaliummangel kan imidlertid opptre hos hunder som har kronisk diaré og/eller oppkast eller andre sykdommer. Mangelsymptomer viser seg som dårlig vekst, tap av appetitt, tretthet, vekttap og dehydrering.Magnesium er en viktig komponent i både muskler og bein, og spiller en viktig rolle i mange enzymreaksjoner i kroppen. Magnesiuminnhold i hundefôr avhenger av ingrediensene, og tilsettes vanligvis ikke som supplement. Normalt inneholder hundefôr 0,05 til 0,2% magnesium.Jern


Hundekroppen inneholder bare omtrent 0,004% jern, men likevel spiller jern en viktig rolle i livsprosessen. En liten del av jern (heme) kombinert med et stort protein (globin) gir hemoglobin, som er den oksygen-bærende komponenten i de røde blodcellene. Jern er også en komponent i de enzymene som er nødvendig for utnyttelsen av energi.Anemi er en kjent sykdom som skyldes jernmangel. Ved anemi er antallet røde blodceller redusert. Endringer i hemoglobin kan også oppstå. Symptomer på anemi er redusert vekstrate, tretthet og økt mottagelighet for stress og andre sykdommer. Anemi som følge av for lite jern i kosten er svært uvanlig da de fleste hunder får fullkostfôr.


Dersom en drektig tispe får tilført for lite jern gjennom kosten vil dette påvirke jernreservene hos de nyfødte valpene. Å gi en tispe med valper jerntilskudd er ikke nok, da dette ikke øker jerninnholdet i melken.Jern, kopper og B12 er alle essensielle for å forhindre anemi hos hunder. De fleste kommersielle hundefôr innneholder jern i tilstrekkelig grad slik at supplement ikke er nødvendig. For mye jern i en diett kan påvirke opptaket av fosfat ved å danne uløselige fosfatkomplekser. 


Sink


Sink er viktig for produksjonen av proteiner og et funksjonelt immunsystem. Noen enzymsystemer er også avhengig av sink, spesielt det enzymsystemet som beskytter celler mot å bli ødelagt av oksidasjon.Sink finnes naturlig i mange ingredienser i hundefôr, men tilgjengeligheten og det lave innholdet gjør at hundefôr normalt må tilsettes ekstra sink. Sink absorberes i tynntarmen, men bare 5-40% av sinken i fôret absorberes.Sinkmangel er sjelden observert hos hunder. Sink er ikke ansett å være giftig, men ekstra tilskudd av sink anbefales ikke uten konsultasjon med veterinær. Overskudd av sink kan over tid føre til redusert absorpsjon og lagring av kobber. 


Mangan


Mangan finnes i kroppen hovedsakelig i leveren, men er også tilstede i vesentlige mengder i nyrer, bukspyttkjertel og i skjelettet. Mangan er involvert i protein- og karbohydratmetabolisme og i reproduksjon. Mangan virker som en aktivator på enzymsystemer som produserer energi, syntetiserer fettsyrer og i aminosyremetabolismen. 


Kopper


Absorpsjon av kopper er større (60-70%) i unge dyr enn i eldre dyr (10-20%). Kopper er absorbert i magen og i tynntarmen, og lagres i leveren, nyrene og hjernen.Behovet for kopper varierer fordi det er involvert i dannelse av kollagen og elastisk bindevev, dannelse og modning av røde blodceller, antioksidant-funksjoner samtidig som det bidrar til pigmentering av hår og ull.Koppermangel er ikke vanlig. Noen raser har høyere frekvens av problemer med koppermetabolisme enn andre. Bedlington terriere, West Highland White terriere og Doberman har ofte vært plaget av denne arvelige defekten som fører til at kopper akkumuleres i leveren. 


 


Selen


Selen vil hovedsakelig virke sammen med vitamin E slik at de danner antioksidanter i kroppen. Dagsbehovet for selen er ikke stort, og mangel sees sjelden. Høyproteinplanter som korn er bedre kilder for selen enn frukt og grønnsaker. Kjøttprodukter inneholder også selen.Selenforgiftning er ikke normalt, men kan oppstå dersom hunden får mer enn 2 ppm (parts per million)i fôret over en lang periode. Tegn på forgiftning vil da være hårtap, tretthet, ømhet og anemi. 


Jod


Den eneste kjente oppgaven til jod i kroppen er at det inngår i produksjonen av hormoner i skjoldbruskkjertelen. Disse hormonene regulerer blant annet hvor fort en hund skal bruke opp energien. Dersom skjoldbruskkjertelen eller hormonene den skal produsere ikke fungerer vil hunden vokse dårlig, miste pels, tape vekt og bli ekstremt svak. 


VitaminerSammenlignet med de andre næringsstoffene, er mengden vitaminer hunder trenger liten. I forhold til mineraler har vitaminer en kompleks oppbygging. Vitaminer deles i 2 grupper;
 • Fettløselige vitaminer (A, D, E, K)

 • Vannløselige vitaminer (B-vitaminer og C)


Fettløselige vitaminer avhenger av nærvær av fett og normal fettabsorpsjon for å kunne absorberes, mens vannløselige vitaminer er avhengig av tilstedeværelse av vann for absorpsjon.Å gi ekstra vitaminer når hunden fôres på en komplett diett i utgangspunktet kan skape en ubalanse med skadelige effekter. Rå egg kan føre til mangel på B-vitaminet biotin. Rå egg inneholder et enzym som ødelegger biotin. Torskelever og hvetekimsolje er gode kilder for vitamin D, men for stor tilførsel av vitamin D over en periode kan føre til skjelettendringer og forkalkninger. Mineral og vitamintilskudd er ikke sunt for hunder som får et komplett og balansert hundefôr. 


Fettløselige vitaminerVitamin A


Vitamin A er nødvendig for normalt syn, vekst, immunsystemet og for reproduksjon. Kilden til vitamin A i planteriket er grønnsaker som inneholder beta-karoten (for eksempel gulrøtter), som omdannes til vitamin A og absorberes.Mangel på vitamin A er sjelden. Hunder kan også lagre vitamin A i leveren, og ta i bruk reservene i perioder der behovet ikke dekkes. For høye doser av vitamin A er giftig, og fører til deformert skjelett, vekttap, anoreksia og i verste fall død. For å unngå dette bør ikke vitamin A gis som supplement uten først å ha konsultert en veterinær. 


Vitamin D


Vitamin D er også et hormon, og deltar i mineralisering av skjelettet, samt i absorpsjon av kalsium og fosfor fra tarmen. Vitamin D kan tilføres gjennom kosten, men hunder danner også noe vitamin D når de er ute i solen. Valper som ikke får tilstrekkelig vitamin D kan utvikle rakitt, en sykdsom der beinstrukturen ikke har fått tilført nok mineraler og blir myk. Dette fører lett til brudd.For høye doser D-vitamin kan føre til mineralisering av bløtt vev i kroppen som hjerte og nyrer. Vevet blir da hardere. 


Vitamin E


Vitamin E er en antioksidant, og spiller en viktig rolle innen reproduksjon. Mangel på E-vitamin fører til skader i celleveggen i cellene i kroppen.Vitamin E brukes også som konserveringsmiddel i hundefôr siden det motvirker oksidasjon av fett. 


Vitamin K


Vitamin K’s oppgave er hovedsakelig å bidra til koagulering av blod. Behovet er svært lite, og vitamin K-mangel hos hunder er aldri rapportert. 


 


Vannløselige vitaminerB-vitaminer


B-vitaminene består av thiamin (B1), niacin, riboflavin (B2), pantotensyre, pyridoksin (B6), biotin, vitamin B12, cholin, folinsyre og inositol. Disse vitaminene er påkrevd i små mengder daglig, og inngår i en rekke funksjoner i kroppen. Selv om de selv ikke inneholder energi, bidrar de til metabolisme av proteiner og fett som gir energi. Vannløselige vitaminer lagres, i motsetning til fettløselige, ikke i kroppen. De må tilføres gjennom kosten daglig.B-vitamin mangel er sjelden hos hunder som fôres på kommersielle produkter, men mangel av et eller flere B-vitamin er observert hos hunder som har fått hjemmelaget mat. Symptomer på mangel kan være tap av appetitt, dårlig vekst, svakhet, vekttap og til og med død. 


Vitamin C


Vitamin C, eller askorbinsyre, er involvert i produksjon av kollagen. I motsetning til mennesker, er ikke askorbinsyre essensielt for hunder. Supplement gjennom kosten er derfor ikke nødvendig, og heller bortkastet. 


(Sist endret: 12.10.2012)


Tips noen om denne artikkelen


Kommentarer til denne artikkelen

Kunde
Kommentar

Klasse 1

Bonuspoeng: 920
Innlegg: 0
Offline
Postet: Lørdag 23. Jan 2016, 06:25 Støtende innlegg?

(SEOUL, pandora charms,pandora uk,pandora bracelet,pandora rings,pandora,pandora sale,pandora bracelets,pandora jewellery,pandora ring,pandora charm,pandora earrings,pandora jewelry,pandora necklace,pandora charms uk South louis vuitton outlet online,louis vuitton,louis vuitton outlet,louisvuitton.com,authentic louis vuitton,louis vuitton factory outlet,cheap louis vuitton Korea) burberry outlet online,burberry,burberry outlet,burberry handbags,burberry factory outlet,burberry salemichael kors outlet South timberland pas cher Korea nike huarache tries iphone cases to rolex watches,rolex,watches for men,watches for women,omega watches,replica watches,rolex watches for sale,rolex replica,rolex watch,cartier watches,rolex submariner,fake rolex,rolex replica watches,replica rolex get true religion under easton bats the beats by dre,dr dre,beats headphones,dre beats,beats by dr,beats by dr dre,beats audio,dr dre beats,dre headphones,beats by dre headphones,beats by dr. dre,cheap beats skin asics,asics gel,asics running,asics running shoes,asics shoes,asics gel nimbus,asics gel kayano,asics gt of its nike free,free run,nike free run,nike free pas cher,nike free run pas cher,nike free france archrival with border ferragamo shoes,ferragamo,salvatore ferragamo,ferragamo belts,ferragamo belt,ferragamo outlet broadcasts that feature wedding dresses,prom dresses,bridesmaid dresses,evening dresses,beach wedding dresses,cheap wedding dresses,homecoming dresses,prom dresses,wedding dresses not louboutin,christian louboutin,red bottom shoes,louboutin shoes,red bottoms,louboutin outlet,christian louboutin shoes,christian louboutin outlet,red bottom shoes for women,louboutins only moncler outlet criticism of hollister,hollister canada,abercrombie and fitch,abercrombie,abercrombie and,abercrombie kids,af North air max Korea’s nuclear new balance shoes,new balance,balance shoes,new balance outlet,new balance store,new balance store locator,new balance shoes for women,joe´s new balance outlet,newbalance,newbalance.com,new balance walking shoes program, uggs troubled economy michael kors,sac michael kors,michael kors pas cher,sac michael kors pas cher,michael kors france and canada goose outlet human ray ban sunglasses rights abuses, ray ban sunglasses outlet,ray ban sunglasses,ray ban,rayban,ray bans,ray ban outlet,ray-ban,raybans,ray ban wayfarer,ray-ban sunglasses,raybans.com,rayban sunglasses,cheap ray ban but jimmy choo,jimmy choo shoes,jimmy choo outlet,jimmy choo handbags also longchamp outlet,longchamp,longchamp handbags,longchamp bags,long champ a coach outlet,coach factory outlet,coach outlet store,coach factory,coach outlet store online,coach factory online,coach factory outlet online,coach outlet online unique montre pas cher homegrown valentino shoes,valentino,valentinos weapon: nike air max K-pop.

Performers celine handbags,celine bag,celine bags on the vanessa bruno pas cher propaganda canada goose outlet playlist longchamp handbags,longchamp,longchamp outlet,longchamp bags,long champ Seoul iphone 6 plus cases began blasting across the border Friday louboutin include kate spade handbags,kate spade,kate spade outlet,katespade a tiffany and co jewelry,tiffany and co outlet,tiffany and co,tiffany´s,tiffanys,tiffany co,tiffany jewelry female K-pop ralph lauren,polo ralph lauren,ralph lauren pas cher,polo ralph lauren pas cher,ralph lauren france band michael kors outlet online that nike roshe run,roshe run,nike roshe,rosh run,roshe run pas cher,nike roshe france rose to louis vuitton,louis vuitton outlet online,louis vuitton outlet,louisvuitton.com,authentic louis vuitton,louis vuitton factory outlet,cheap louis vuitton fame louboutin,christian louboutin,louboutin shoes,louboutins,louboutin uk,christian louboutin uk,red bottom shoes,red bottoms,louboutin outlet,christian louboutin shoes,christian louboutin outlet when polo ralph lauren its north face jackets,north face,the north face,northface,north face outlet,north face jackets clearance,the north face outlet members louis vuitton,louis vuitton bags,louis vuitton handbags,louis vuitton uk fell michael kors outlet store,michael kors outlet,michael kors outlet online,michael kors,kors outlet,michael kors handbags,michael kors outlet online sale,michael kors handbags clearance,michael kors purses,michaelkors.com,michael kors bags,michael kors shoes,michaelkors,cheap michael kors multiple uggs outlet times burberry pas cher on stage, louis vuitton,borse louis vuitton,louis vuitton sito ufficiale,louis vuitton outlet and abercrombie a nfl jerseys,jerseys,baseball jerseys,cheap jerseys,nba jerseys,hockey jerseys,basketball jerseys,jerseys from china,cheap nfl jerseys middle-aged singer who nike shoes,nike outlet,nike factory,nike store,nike factory outlet,nike outlet store,cheap nike shoes,nike sneakers rose chi flat iron,chi hair from longchamp,longchamp bags,longchamp uk obscurity uggs last louis vuitton,louis vuitton canada,louis vuitton outlet,louis vuitton outlet online year canada goose with air force,nike air force,air force 1,air force one,nike air force 1,nike air force one,air force one nike a wedding dresses,wedding dress,dresses for wedding,bride dresses,dresses for weddings,wedding dresses uk,cheap wedding dresses,vintage wedding dresses,monsoon wedding dresses,lace wedding dresses,wedding dresses for older brides,wedding dresses 2014 song michael kors outlet online,michael kors,kors outlet,michael kors outlet,michael kors handbags,michael kors outlet online sale,michael kors handbags clearance,michael kors purses,michaelkors.com,michael kors bags,michael kors shoes,michaelkors,cheap michael kors about instyler ionic styler,instyler living abercrombie and fitch UK for true religion 100 michael kors,michael kors uk,michael kors handbags,michael kors bags years. ralph lauren,ralph lauren uk,ralph lauren outlet,polo ralph lauren outlet The canada goose pas cher broadcasts nike trainers are barbour,barbour jackets,leather jackets,barbour sale,barbour outlet,barbour uk,barbour coats,barbour clothing in retaliation moncler,moncler outlet,moncler sito ufficiale for ugg pas cher the canada goose jackets North’s nuclear louboutin outlet,louboutin,christian louboutin,red bottom shoes,louboutin shoes,red bottoms,christian louboutin shoes,christian louboutin outlet,red bottom shoes for women,louboutins test air jordan,jordan pas cher,air jordan pas cher,nike air jordan,air jordan france Wednesday.

South doke & gabbana Korea nike blazer uses coach outlet,coach factory,coach factory outlet,coach outlet store,coach outlet store online,coach factory online,coach factory outlet online,coach outlet online propaganda nike free,free running,nike free run,nike free 5.0,free running 2,nike running shoes,nike free trainer,nike free trainer 5.0,free runs,free run 5.0 to burberry outlet online,burberry outlet,burberry,burberry handbags,burberry factory outlet,burberry sale boast prada handbags,prada,prada sunglasses,prada shoes,prada outlet,prada bags of its air max,nike air max,air max pas cher,air max one,air max 90,air max france democracy ray ban sunglasses,ray ban sunglasses outlet,ray ban,rayban,ray bans,ray ban outlet,ray-ban,raybans,ray ban wayfarer,ray-ban sunglasses,raybans.com,rayban sunglasses,cheap ray ban system uggs outlet and ghd,ghd hair,ghd hair straighteners,ghd straighteners its ugg,ugg australia,uggs,ugg pas cher,ugg soldes,bottes ugg,bottes ugg pas cher culture, but cheap oakley sunglasses adding light gucci music hogan,hogan outlet,scarpe hogan,hogan sito ufficiale,hogan interactive helps supra shoes draw converse pas cher attention. ray ban South Korea’s defense ministry says K-pop mulberry,mulberry handbags,mulberry outlet,mulberry bags,mulberry uk songs links of london uk will pique moncler jackets interests tn pas cher,nike tn,nike tn pas cher,nike tn requin,tn requin,tn requin pas cher of herve leger,herve leger dresses the listeners mont blanc in giuseppe zanotti the North.

A oakley sunglasses song iphone 6 cases by pandora jewelry,pandora charms,pandora bracelet,pandora bracelets,pandora rings,pandora jewelry store locator,pandora charm,pandora charms clearance,pandora store,pandora jewelry outlet store,pandora jewelry sale online Lee juicy couture Ae-ran whose title can north face,the north face,north face pas cher,north face soldes,north face france be louboutin,chaussure louboutin,louboutin pas cher,chaussures louboutin,chaussure louboutin pas cher,louboutin france translated as hollister uk “100 years of moncler life” converse shoes,converse,converse.com,converse sneakers,converse outlet sends ipad cases messages ray ban sunglasses uk to insanity,insanity workout,insanity workout calendar,insanity calendar,insanity workout schedule death, or mcm handbags,mcm bags,mcm backpack,mcm outlet a god kate spade outlet,kate spade,katespade,kate spade handbags from the underworld, ugg australia,ugg slippers,uggs boots,uggs outlet,ugg boots,ugg,uggs,ugg boots clearance,uggs on sale saying iphone 6s plus cases it air max,nike air max,air max 2015,nike air max 2015,air max 90,airmax,air max 95,nike air max 90 isn’t yet time to say thomas sabo uk goodbye ray ban pas cher,ray ban,rayban,lunette ray ban pas cher to chanel handbags,chanel bags,chanel sunglasses,chanel purses,chanel outlet living.

It vans scarpe was vans shoes,vans outlet,vans store,star wars vans shoes,cheap vans,vans shoes outlet,white vans,black vans,red vans,vans star wars,vans sneakers,vans shoes outlet store,vans sale,cheap vans shoes so popular among moncler young mac cosmetics,m a c cosmetics,mac makeup,maccosmetics.com and pandora jewelry old that true religion Kakao new balance pas cher Talk, nike air max,air max,air max 2015,nike air max 2015,air max 90,airmax,air max 95,nike air max 90 South Korea’s most swarovski jewelry popular moncler messenger north face app, iphone 5s cases created sac guess,guess pas cher,guess,guess collection,sac a main guess emoticons, lululemon outlet,lululemon,yoga pants,lulu lemon,lulu.com,lululemon.com or animated hollister,abercrombie,abercrombie fitch,hollister france,hollister pas cher,abercrombie and fitch,hollister pas cher images, ugg boots,uggs,ugg,ugg boots uk,ugg uk from roshe run,nike roshe,roshe runs,nike roshe run,nike roshes the timberland shoes music tiffany and co jewelry,tiffany and co outlet,tiffany and co,tiffany´s,tiffanys,tiffany co,tiffany jewelry video. The air max song michael kors outlet,michael kors,kors outlet,michael kors handbags,michael kors outlet online,michael kors outlet online sale,michael kors handbags clearance,michael kors purses,michaelkors.com,michael kors bags,michael kors shoes,michaelkors,cheap michael kors inspired hollister clothing a karen millen dresses host of online nike free run parodies christian louboutin shoes,louboutin shoes,louboutin outlet,louboutin,christian louboutin,red bottom shoes,red bottoms,christian louboutin outlet,red bottom shoes for women,louboutins and memes, s5 cases and canada goose outlet political jordan shoes,jordans,air jordan,jordan retro,jordan 11,jordan xx9,jordan 6,new jordans,air jordans,cheap jordans,retro jordans,jordan retro 11,jordan 5,air jordan 11,jordans for sale,jordan 4,jordan 1,jordan future,jordan 3,jordan 12,michael jordan shoes,air jordan shoes,air jordan retro parties polo ralph lauren outlet online,ralph lauren,polo ralph,polo ralph lauren,ralph lauren outlet,polo shirts,ralph lauren outlet online,polo ralph lauren outlet,ralphlauren.com,polo outlet,ralph lauren polo reportedly uggs outlet sought gucci outlet,gucci handbags,gucci belts,gucci shoes,gucci,gucci belt,gucci sunglasses,gucci bags,cheap gucci to toms outlet use moncler it in their lacoste pas cher campaigns replica handbags,coach factory outlet,coach factory,coach factory outlet online,coach factory online during coach outlet store online,coach outlet store,coach outlet upcoming nike roshe uk general swarovski uk elections.

Also echoing polo ralph lauren outlet,ralph lauren,polo ralph,polo ralph lauren,ralph lauren outlet,polo shirts,ralph lauren outlet online,polo ralph lauren outlet online,ralphlauren.com,polo outlet,ralph lauren polo over p90x,p90x3,p90x workout,p90x workout schedule,p90x workout sheets,p90x 3,p90x2 the Demilitarized Zone: prada outlet,prada,prada handbags,prada sunglasses,prada shoes,prada bags GFriend’s ugg,uggs,uggs canada “Me juicy couture outlet gustas louis vuitton outlet stores,louis vuitton outlet online,louis vuitton,louis vuitton outlet,louisvuitton.com,authentic louis vuitton,louis vuitton factory outlet,cheap louis vuitton Tu,” canada goose about a girl who is barbour trying north face outlet,north face,the north face,northface,north face jackets,north face jackets clearance,the north face outlet to hollister muster true religion courage and lululemon,lululemon canada,lululemon outlet canada,lululemon outlet online overcome hermes,sac hermes,hermes pas cher,sac hermes pas cher shyness to converse ask michael kors outlet,michael kors outlet online,michael kors,kors outlet,michael kors handbags,michael kors outlet online sale,michael kors handbags clearance,michael kors purses,michaelkors.com,michael kors bags,michael kors shoes,michaelkors,cheap michael kors a boy coach purses,coach handbags,coach bags out. GFriend rose birkin bag,hermes belt,hermes handbags,hermes birkin,hermes bags,birkin bags to ugg,ugg australia,ugg italia fame reebok outlet,reebok,reebok skyscape,reebok shoes last year when a sac longchamp,longchamp,longchamps,longchamp pas cher,sac longchamp pas cher,longchamp pliage,longchamp soldes,sac longchamps,longchamp france fan posted a video nike air max on moncler jackets YouTube michael kors canada showing tory burch outlet,tory burch,tory burch handbags,tory burch shoes,tory burch sale,toryburch,tory burch sandals,toryburch.com,tory burch flip flops its marc jacobs members standing iphone 6s cases up babyliss pro after michael kors outlet online sale,michael kors,kors outlet,michael kors outlet,michael kors handbags,michael kors outlet online,michael kors handbags clearance,michael kors purses,michaelkors.com,michael kors bags,michael kors shoes,michaelkors,cheap michael kors falling several canada goose outlet times oakley sunglasses,cheap oakley sunglasses,oakley sunglasses cheap,oakley vault,oakleys,oakley.com,sunglasses outlet,cheap oakley,oakley outlet,cheap sunglasses,oakley prescription glasses,fake oakleys,oakley sunglasses outlet,oakley glasses,oakley store,fake oakley,oakley sale,cheap oakleys,discount oakley sunglasses on soccer shoes,nike mercurial a longchamp,longchamp handbags,longchamp outlet,longchamp bags,long champ slippery louis vuitton handbags,vuitton handbags,louis vuitton bags,louis vuitton purses stage to rolex watches,replica watches,omega watches,rolex watches for sale,replica watches uk,fake rolex complete vans,vans pas cher,vans soldes an soccer jerseys,soccer jersey,usa soccer jersey,football jerseys outdoor oakley sunglasses cheap,cheap oakley sunglasses,oakley sunglasses,oakley vault,oakleys,oakley.com,sunglasses outlet,cheap oakley,oakley outlet,cheap sunglasses,oakley prescription glasses,fake oakleys,oakley sunglasses outlet,oakley glasses,oakley store,fake oakley,oakley sale,cheap oakleys,discount oakley sunglasses performance. oakley pas cher,oakley,oakley soldes,lunette oakley pas cher,oakley france The longchamp,sac longchamp,longchamps,longchamp pas cher,sac longchamp pas cher,longchamp pliage,longchamp soldes,sac longchamps,longchamp france YouTube abercrombie and fitch,abercrombie and,abercrombie,abercrombie kids,abercrombie fitch,abercrombie.com video oakley sunglasses,oakley vault,oakley sunglasses cheap,oakleys,oakley.com,sunglasses outlet,cheap oakley,cheap oakley sunglasses,oakley outlet,cheap sunglasses,oakley prescription glasses,fake oakleys,oakley sunglasses outlet,oakley glasses,oakley store,fake oakley,oakley sale,cheap oakleys,discount oakley sunglasses has bottega veneta,bottega,bottega veneta outlet nearly sac louis vuitton,louis vuitton,louis vuitton pas cher,sac louis vuitton pas cher,louis vuitton france 9 michael kors million nike air max,air max,air max pas cher,air max one,air max 90,air max france views pandora jewelry,pandora charms,pandora bracelet,pandora bracelets,pandora rings,pandora jewelry store locator,pandora charm,pandora charms clearance,pandora store,pandora jewelry outlet store,pandora jewelry sale online since oakley it louis vuitton,sac louis vuitton,louis vuitton pas cher,sac louis vuitton pas cher,louis vuitton france was lancel uploaded michael kors handbags,michael kors outlet,michael kors outlet online,michael kors,kors outlet,michael kors outlet online sale,michael kors handbags clearance,michael kors purses,michaelkors.com,michael kors bags,michael kors shoes,michaelkors,cheap michael kors in September.

louis vuitton outlet,louis vuitton outlet online,louis vuitton,louisvuitton.com,authentic louis vuitton,louis vuitton factory outlet,cheap louis vuitton
Til toppen Send PM Andre innlegg av

Klasse 1

Bonuspoeng: 965
Innlegg: 0
Offline
Postet: Lørdag 12. Des 2015, 02:17 Støtende innlegg?

michael kors factory store

wellensteyn outlet

north face outlet

coach factory outlet

cheap ugg boots

tiffany and co

longchamp handbags

tiffany and co

ugg boots

canada goose outelt

mcm backpack

polo shirts

michael kors outlet

canada goose outlet

michael kors handbags

nike air huarache

nike trainers

cyber monday deals

canada goose jackets

black friday deals

coach outlet

ralph lauren uk

cheap jordan shoes

pandora outlet

hermes outlet

true religion outlet

ralph lauren,polo ralph lauren,ralph lauren outlet,ralph lauren italia,ralph lauren sito ufficiale

karen millen uk

beats by dre

fitflops outlet sale

winter coats

ferragamo outlet

discount ugg boots

babyliss flat iron

hollister clothing

abercrombie and fitch

bottega veneta outlet

air jordan shoes for sale

juicy couture tracksuit

nhl jerseys

belstaff outlet

tiffany and co

christian louboutin outlet

phone cases

hollister canada

nike roshe

the north face outlet

cheap football shirts

air max 2014

nike mercurial

supra shoes

cheap ray ban sunglasses

fred perry polo shirts

michael kors outlet

salomon shoes

coach outlet online

fitflops sale

true religion jeans

the north face outlet

ugg outlet store

michael kors outlet

soccer jerseys wholesale

chanel handbags outlet

tory burch outlet online

michael kors online outlet

michael kors outlet online

north face jackets

louis vuitton outlet store

tommy hilfiger

canada goose outelt

longchamp handbags outlet

michael kors outlet

pandora outlet

ugg boots

ralph lauren outlet

tory burch outlet

rolex watches

ugg boots

longchamp handbags

louis vuitton bags

ugg boots

ralph lauren outlet

coach outlet online

gucci,borse gucci,gucci sito ufficiale,gucci outlet

louis vuitton handbags

ralph lauren outlet

ray-ban sunglasses

cheap nfl jersey

louis vuitton outlet online

cheap soccer jerseys

michael kors handbags clearance

swarovski outlet

instyler ionic styler

tory burch outlet online

ugg outlet

michael kors outlet sale

snapbacks wholesale

tiffany outlet

tods shoes

longchamp outlet

hermes belt for sale

valentino outlet

cheap jordans

ferragamo outlet

hollister uk

swarovski crystal

ugg outlet online

wedding dresses uk

mizuno running shoes

tiffany outlet

replica handbags,replica handbags outlet,cheap handbags,purses and handbags,wholesale replica handbags,replica bags,bags outlet,replica handbags wholesale,cheap purses,discount handbags,handbags sale,wholesale purses,handbags and purses,replica purses

michael kors handbags wholesale

cheap wedding dresses

coach outlet store

timberland shoes

ray ban outlet

oakley,occhiali oakley,oakley italia,oakley occhiali,oakley sunglasses

mulberry outlet store

prada outlet online

asics,asics israel,asics shoes,asics running shoes,asics israel,asics gel,asics running,asics gel nimbus,asics gel kayano

ugg boots on sale

puma outlet

christian louboutin shoes

michael kors outlet

nike free

ugg boots uk

ray-ban sunglasses

mac cosmetics

hermes birkin bag

swarovski jewelry

true religion jeans

oakley sunglasses wholesale

woolrich outlet store

rolex watches,rolex watches,swiss watches,watches for men,watches for women,omega watches,replica watches,rolex watches for sale,rolex replica,rolex watch,cartier watches,rolex submariner,fake rolex,rolex replica watches,replica rolex

louis vuitton,borse louis vuitton,louis vuitton sito ufficiale,louis vuitton outlet

air jordan 13

converse shoes

ferragamo shoes

adidas wings shoes

polo ralph lauren

fitflop sale

michael kors outlet online

ray-ban sunglasses

true religion jeans

ugg boots clearance,ugg australia,uggs on sale,ugg slippers,uggs boots,uggs outlet,ugg boots,ugg,uggs

toms outlet store

michael kors outlet online

camisetas futbol baratas

coach outlet store

air max shoes

michael kors handbags sale

uggs outlet

designer handbags,handbags outlet,cheap handbags,purses and handbags,wholesale handbags,designer bags,bags outlet,handbags wholesale,cheap purses,discount handbags,handbags sale,wholesale purses,handbags and purses,designer purses

prada outlet

nfl jersey wholesale

oakley canada

chanel handbags outlet

ralph lauren outlet

air force 1 shoes

nike free 5

kobe 9

abercrombie and fitch

nba jerseys

barbour jackets

herve leger dresses

ralph lauren polo

polo ralph lauren

mlb jerseys

adidas outlet

louis vuitton outlet store

mbt shoes outlet

michael kors uk

tiffany outlet

kobe shoes

north face outlet

ralph lauren outlet

michael kors handbags

true religion jeans outlet

chicago blackhawks

michael kors handbags

ray ban sunglasses

ugg clearance

ferragamo shoes

air max 90

michael kors canada

giuseppe zanotti outlet

michael kors outlet

black friday 2015

cleveland cavaliers

mlb jerseys

links of london jewellery

canada goose outlet

michael kors outlet online

michael kors outlet online

cheap nike shoes

michael kors outlet

ray-ban sunglasses

barbour jackets

coach outlet online

hermes outlet store

winter jackets

calvin klein outlet

lebron shoes

nobis jacket

ghd uk

lebron shoes

prada sneakers

michael kors factory online

rolex watches outlet

rolex watches

cheap ugg boots

thomas sabo outlet

swarovski crystal

cheap nba jerseys

moncler outlet store

tiffany and co

chanel outlet store

nike free uk

true religion canada

cyber monday 2015

mont blanc pens

marc jacobs

moncler jackets

longchamp outlet

ralph lauren uk

canada goose jackets

nike foamposite

coach outlet

cheap ray ban sunglasses

ugg outlet uk

michael kors uk

oakley sunglasses

nike outlet store

kobe bryants shoes

nike running shoes

oakley sunglasses wholesale

coach outlet store

celine outlet online

michael kors handbags outlet

toms outlet

michael kors outlet online

christian louboutin,louboutin,louboutin outlet,louboutin outlet italia,scarpe louboutin

michael kors handbags

louis vuitton bags cheap

oakley sunglasses wholesale

ralph lauren outlet

air jordan 4

coach outlet store

north face outlet

celine outlet

lululemon pants

beats by dre

michael kors outlet online

moncler outlet

new balance shoes

cheap oakley sunglasses

oakley sunglasses

true religion outlet

coach outlet online

ysl outlet

basketball shoes,basketball sneakers,lebron james shoes,sports shoes,kobe bryant shoes,kobe sneakers,nike basketball shoes,running shoes,mens sport shoes,nike shoes

cheap jordan shoes

swarovski outlet

tods outlet

lululemon pants

nfl jerseys

oakley outlet store

michael kors uk outlet

ugg outlet

vans shoes

cheap uggs

coach outlet store

oakley sunglasses

true religion jeans sale

louis vuitton handbags outlet

discount oakley sunglasses

air jordan 11

ralph lauren outlet

nike air max

nike air huarache

ray ban,rayban,occhiali ray ban,ray-ban,ray ban occhiali,ray ban sunglasses

michael kors wallet sale

louis vuitton handbags outlet

true religion outlet

coach handbags outlet

ed hardy clothing

ferragamo outlet

roshe run men

mulberry uk

uggs outlet

ray ban outlet

parajumpers outlet

canada goose coats

uggs outlet

snow boots

rolex watches,rolex,watches for men,watches for women,omega watches,replica watches,rolex watches for sale,rolex replica,rolex watch,cartier watches,rolex submariner,fake rolex,rolex replica watches,replica rolex

north face outlet store

swarovski crystal

abercrombie and fitch

rolex uk

jordan shoes 2015

nike air max uk

ralph lauren outlet

lacoste shirts

lacoste pas cher

ugg boots sale

1212minko
Til toppen Send PM Andre innlegg av

Klasse 1

Bonuspoeng: 1055
Innlegg: 0
Offline
Postet: Torsdag 03. Des 2015, 07:58 Støtende innlegg?

20151203xiaodaige

nike free 5

coach outlet store

tods outlet

michael kors handbags

bottega veneta outlet

hermes outlet

new balance shoes

wedding dresses uk

discount oakley sunglasses

nike free uk

adidas wings shoes

chicago blackhawks

cyber monday deals

nike running shoes

the north face outlet

rolex uk

ugg boots

cheap ray ban sunglasses

moncler outlet

north face outlet

nike air huarache

michael kors outlet

air max shoes

michael kors outlet

mulberry uk

cheap wedding dresses

michael kors outlet online

jordan shoes 2015

oakley sunglasses wholesale

christian louboutin,louboutin,louboutin outlet,louboutin outlet italia,scarpe louboutin

tiffany outlet

ferragamo outlet

ugg boots

michael kors outlet

coach outlet store

hollister uk

ralph lauren outlet

lebron shoes

michael kors uk outlet

nike air max

ralph lauren outlet

swarovski outlet

pandora outlet

pandora outlet

nike mercurial

oakley outlet store

ugg outlet online

chanel handbags outlet

michael kors handbags

michael kors outlet

michael kors outlet online

woolrich outlet store

swarovski outlet

coach outlet online

michael kors uk

converse shoes

louis vuitton bags

barbour jackets

swarovski crystal

ugg boots sale

adidas outlet

michael kors outlet online

replica handbags,replica handbags outlet,cheap handbags,purses and handbags,wholesale replica handbags,replica bags,bags outlet,replica handbags wholesale,cheap purses,discount handbags,handbags sale,wholesale purses,handbags and purses,replica purses

longchamp handbags

tiffany and co

christian louboutin outlet

kobe shoes

nobis jacket

winter jackets

michael kors outlet online

louis vuitton outlet store

ferragamo outlet

michael kors wallet sale

timberland shoes

true religion canada

abercrombie and fitch

babyliss flat iron

links of london jewellery

longchamp handbags

coach outlet online

longchamp outlet

ferragamo shoes

ugg clearance

true religion jeans

ray ban,rayban,occhiali ray ban,ray-ban,ray ban occhiali,ray ban sunglasses

true religion jeans outlet

swarovski crystal

rolex watches

lebron shoes

ugg boots clearance,ugg australia,uggs on sale,ugg slippers,uggs boots,uggs outlet,ugg boots,ugg,uggs

tory burch outlet

oakley sunglasses

michael kors uk

toms outlet

michael kors handbags clearance

giuseppe zanotti outlet

louis vuitton handbags

cheap nfl jersey

uggs outlet

uggs outlet

moncler outlet store

louis vuitton handbags outlet

black friday 2015

tiffany outlet

true religion jeans

cheap ugg boots

chanel handbags outlet

kobe 9

ghd uk

calvin klein outlet

hollister clothing

ralph lauren outlet

coach outlet

oakley,occhiali oakley,oakley italia,oakley occhiali,oakley sunglasses

michael kors canada

thomas sabo outlet

michael kors handbags wholesale

michael kors online outlet

ugg outlet uk

fitflops sale

north face outlet store

nike trainers

parajumpers outlet

mbt shoes outlet

ralph lauren outlet

michael kors outlet

nike outlet store

nike foamposite

barbour jackets

toms outlet store

canada goose outelt

michael kors outlet online

ray-ban sunglasses

kobe bryants shoes

oakley sunglasses

coach outlet online

wellensteyn outlet

ralph lauren uk

cyber monday 2015

nike free

ralph lauren outlet

canada goose outlet

louis vuitton,borse louis vuitton,louis vuitton sito ufficiale,louis vuitton outlet

michael kors handbags outlet

coach outlet online

mcm backpack

supra shoes

designer handbags,handbags outlet,cheap handbags,purses and handbags,wholesale handbags,designer bags,bags outlet,handbags wholesale,cheap purses,discount handbags,handbags sale,wholesale purses,handbags and purses,designer purses

celine outlet online

coach factory outlet

ralph lauren,polo ralph lauren,ralph lauren outlet,ralph lauren italia,ralph lauren sito ufficiale

air jordan shoes for sale

lacoste shirts

mulberry outlet store

tory burch outlet online

michael kors outlet online

ralph lauren polo

canada goose jackets

michael kors outlet

coach outlet store

polo ralph lauren

fitflops outlet sale

cheap jordans

vans shoes

ugg boots

lululemon pants

cheap soccer jerseys

ugg outlet store

coach outlet store

salomon shoes

ferragamo shoes

tiffany and co

cheap football shirts

oakley sunglasses

oakley canada

asics,asics israel,asics shoes,asics running shoes,asics israel,asics gel,asics running,asics gel nimbus,asics gel kayano

black friday deals

ugg outlet

michael kors handbags

hermes belt for sale

christian louboutin shoes

nfl jersey wholesale

north face outlet

rolex watches outlet

ray ban sunglasses

polo shirts

cleveland cavaliers

ferragamo outlet

cheap uggs

hermes birkin bag

canada goose jackets

nike air huarache

lacoste pas cher

the north face outlet

nike air max uk

nike roshe

tiffany and co

ray-ban sunglasses

ray ban outlet

beats by dre

snow boots

canada goose outelt

air max 90

hollister canada

ralph lauren uk

ed hardy clothing

celine outlet

beats by dre

ray ban outlet

oakley sunglasses wholesale

tiffany outlet

belstaff outlet

cheap ugg boots

oakley sunglasses wholesale

winter coats

swarovski crystal

air jordan 13

coach outlet store

cheap oakley sunglasses

prada outlet

basketball shoes,basketball sneakers,lebron james shoes,sports shoes,kobe bryant shoes,kobe sneakers,nike basketball shoes,running shoes,mens sport shoes,nike shoes

michael kors outlet

discount ugg boots

true religion jeans

instyler ionic styler

prada outlet online

air force 1 shoes

juicy couture tracksuit

true religion outlet

north face outlet

roshe run men

ugg outlet

cheap jordan shoes

marc jacobs

longchamp handbags outlet

coach handbags outlet

cheap nike shoes

valentino outlet

louis vuitton bags cheap

longchamp outlet

michael kors handbags sale

air jordan 11

gucci,borse gucci,gucci sito ufficiale,gucci outlet

true religion outlet

fred perry polo shirts

moncler jackets

michael kors handbags

soccer jerseys wholesale

snapbacks wholesale

air jordan 4

ralph lauren outlet

puma outlet

michael kors factory online

abercrombie and fitch

ugg boots

polo ralph lauren

abercrombie and fitch

mac cosmetics

chanel outlet store

ugg boots uk

camisetas futbol baratas

ray-ban sunglasses

canada goose outlet

cheap nba jerseys

fitflop sale

nhl jerseys

tommy hilfiger

cheap jordan shoes

uggs outlet

michael kors outlet online

true religion jeans sale

coach outlet

mlb jerseys

phone cases

ralph lauren outlet

karen millen uk

tiffany and co

true religion outlet

michael kors outlet sale

canada goose coats

air max 2014

ralph lauren outlet

lululemon pants

rolex watches,rolex,watches for men,watches for women,omega watches,replica watches,rolex watches for sale,rolex replica,rolex watch,cartier watches,rolex submariner,fake rolex,rolex replica watches,replica rolex

nba jerseys

north face jackets

tods shoes

nfl jerseys

louis vuitton outlet online

ray-ban sunglasses

prada sneakers

ysl outlet

ugg boots on sale

michael kors factory store

mizuno running shoes

tory burch outlet online

louis vuitton handbags outlet

rolex watches,rolex watches,swiss watches,watches for men,watches for women,omega watches,replica watches,rolex watches for sale,rolex replica,rolex watch,cartier watches,rolex submariner,fake rolex,rolex replica watches,replica rolex

herve leger dresses

rolex watches

cheap ray ban sunglasses

louis vuitton outlet store

mont blanc pens

swarovski jewelry

hermes outlet store

mlb jerseys

Til toppen Send PM Andre innlegg av
Nemi-XX
Trippelchampion

avatar_Nemi-XX

Rase: Blandingshund
Bonuspoeng: 112430
Innlegg: 7044
Offline
Postet: Onsdag 08. Feb 2012, 20:44 Støtende innlegg?

I denne artikkelen savner jeg dokumentasjon for denne påstanden: Sitet: Hverken proteiner fra kjøtt eller soyabønner er idealproteiner, men de er tilstrekkelig i kombinasjon med andre proteinkilder. Sitat slutt. Vil ikke det være tilstrekkelig om man varierer kjøttkildene og gir innmat og bein som er rikt på vitaminer og mineraler? Linker til disse undersøkelsene hadde og vært fint: Undersøkelser har vist at drektige tisper som ble fôret på karbohydratfri diett hadde problemer med å føde valper, og valpene var heller ikke sterke og sunne. Forøvrig ville refaranser og dokumentasjon gjort artikkelen mere troverdig for min del.
Til toppen Send PM Se profil Andre innlegg av Nemi-XX

Logg inn for å kommentere denne artikkelenspacer
leftgradient rightgradient

Vil du annonsere her?
 
Hovedsponsor4
 
Hovedsponsor4
 
Hovedsponsor4
 
Hovedsponsor4