Bergen

  Follo  OsloFORSIDEN

 

 

Turid Rugaas har svart på spørsmål om hundens kroppsspråk, problemadferd, hverdagslydighet og det meste som har med hunder å gjøre. Turid driver Hagan Hundeskole, er forfatter av boka "På talefot med hunden" og er internasjonalt anerkjent for sitt arbeid på hundens dempende signaler.

Se alle spørsmål til Turid Rugaas


Lære å gå i bånd

Jeg har en golden retrievervalp på 11 uker. Vi har begynt å trene på å gå i bånd, og valpen har begynt å venne seg til båndet. I starten ville han ikke følge med meg, han satte seg rett ned og ville ikke bli med. Nå er det motsatt, han hopper og spretter og løper rundt og han drar litt i båndet. Jeg har forsøkt å belønne ham når han gjør det som er riktig, men synes det er veldig vanskelig å belønne riktig atferd fordi han er så aktiv. Det er veldig fristende å rykke og dra i båndet for å irettesette ham...
Hvordan kan jeg på en best mulig måte lære valpen min å gå fint i bånd?

(Besvart 14.06.2004)

 

Jeg tror du forlanger for mye. En 11 uker gammel valp trenger du kanskje 10 sekunder av gangen, ofte kortere - og han er ikke aktiv, han er rett og slett stresset i den situasjonen - muligens fordi det har blitt for mye for ham. Tur for en 11 uker gammel valp bstår av å ta ham ut og la ham se seg rundt en kort stund. Tur, i den forstand at du går avgårde med hunden i band, gjør du ikke riktig enda. Tren hjemme først, og noen sekunder ute etter noen dager eller en uke. Husk også på "tommelfinger-regelen" om tur for valper: 3 mnd gammel valp - 10 minutter max 4 mnd 15 minutter 5 mnd - 20 min osv med ca 5 min pr mnd til du er oppe i det som passer dere.

Oppskriften til å gå pent i band får du i boka mi "Hva gjør jeg når hunden drar i bandet ?". Kort versjon: - lær valpen et smatte/klikke-signal med munnen, og gi god bit hver gang valpen snur seg etter lyden. - når du ser at valpen reagerer på lyden hver gang, så begynner du å gå et par skritt vekk fra valpen, og belønner når han kommer etter - repeter, og gå noen sekunder fram og tilbake ved å smatte, endre ertning, belønne når han kommer.

du må ikke rykke i bandet eller korrigere en valp ! De blir bare redde og stresset, og lære-evnen blir borte - sammen med tilliten til deg.

Bruk sele, hvis du har vanskelig for å la være å rykke/dra. Da slipper du ihvertfall skader på valpens myke skjelett.

Når du kan dette inne, sågjør det samme ute på stille steder, og etterhvert litt og litt lengre.

Fordelen ved å starte med valper på denne måten er at de ikke skal gå så lange turer likevel, så de lærer å utvide tiden de går pent i band sammen med lengden på turene.

IKKE forlang at hunden skal gå rett ved siden av deg. Den skal bare ikke dra i bandet. La ham snuse og lukte og se seg om og ha en hyggelig tur sammen med deg.

Turid Rugaas

Neste spørsmål


Logg inn for å kommentere denne artikkelen


Spørsmål & Svar til Turid Rugaas

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32

 


spacer
leftgradient rightgradient

Vil du annonsere her?