FORSIDEN

 

 

Omplassering av hunder i Budapest

- Budadogs er en organisasjon som ble stiftet etter at det gikk opp for oss hvor stort omplasseringsproblemet er i Ungarn, forteller de norske veterinærstudentene Anouska G. Andenæs , Caroline Holtet og Eve Thoresen.

Prosjektet  "Budadogs" ble gjennomtenkt høsten 2007 og trådde i kraft i Mai 2008. Da ble vår første "Budadog" , Frida, holdt av og gikk inn i fosterhjem. Hun reiste til sitt nye hjem i Trysil i Oktober.  Straks etter ble lille Zumi omplassert til Norge. I tillegg til de 50 hundene vi allerede har omplassert, har vi ca 20 hunder til omplassering til enhver tid, samt at vi er behjelpelige med omlasseringsprosedyrer i fra andre sheltere og organisasjoner.

Et av primærformålene til Budadogs er å ta ut hunder som står på Budapest city pound (Illatos utca) sin avlivingsliste, men som så absolutt ikke burde avlives og som fortjener en ny sjanse i livet.  Disse hundene blir plassert i fosterhjem hos studenter i Budapest og går gjennom vaksinasjonsprosessen som behøves før de kan adopteres til Norge.

Budadogs omplasserer også andre shelterhunder i Budapest . Vi mottar også løshunder som blir funnet på gaten og henter uønskede hunder.  Hovedformålet er å finne gode hjem til hundene i Norge, men det omplasseres også noen hunder til egnede hjem i Ungarn, hos både med-studenter og ungarere.

Fremgangsmåten for å fjerne hunder fra avlivingslisten er at hunden hentes ut av Illatos utca Kennel og plasseres i fosterhjem etter en to ukers karantene periode. Disse hundene blir da rehabilitert ved behov og den medisinske prosessen settes i gang etter dag èn. Hundene gjennomgår blodprøver, vaksinasjoner, helsesjekker, kastrasjon og sterilisering samt adferdstest før de blir annonsert til omplassering i Norge.  Vårt formål er ikke å sende Ungarske hunder "en masse" til Norge og vi jobber hardt for å sikre god kvalitet av omplasseringene, noe som kan ta tid. I tillegg så må fremtidige eiere være villige til å smøre seg med tålmodighet frem til de får hunden trygt hjem til seg, da dette kan ta alt ifra 2 uker til 5 måneder.  

Budadogs har også hunder til rehabilitering. Disse hundene har blitt  mishandlet på det groveste og  gjennomgår et rehabilitasjonsprogram i Budadogs sitt navn. Vårt groveste tilfelle hittil er 1 år gamle Shar-Pei hannen, Bamse. Han hadde stått med en kjetting som hadde boret seg dypt inn i kjøttet rundt halsen hans over lengre tid og blitt betent. Han hadde også gått med en øyeinfeksjon så lenge at han var i ferd med å bli blind og hadde blitt slått og sparket. Da vi hentet han måtte han gis beroligende for å få han med oss pga. fryktaggresjon, og han var lenge skeptisk til fremmede. Nå er han operert og rehabilitert , og har fått en ny familie og nytt liv her i Ungarn. Våre rehabiliterte hunder vil kun gå til meget spesielle eiere som vet hva det innebærer å ha en hund som tidligere har blitt mishandlet og/eller torturert.

Budadogs har i visse miljø blitt kalt "en gjeng idealister". Det er for så vidt greit nok, men ikke så veldig korrekt føler vi. Idealistisk sett så skulle vi ha reddet ut langt flere hunder enn det vi har mulighet til å gjøre og vi skulle ha rehabilitert et mye større antall mishandlings tilfeller. Vi føler at vi gjør det vi kan utifra de mulighetene vi har og forsøker å arbeide hardt og effektivt for å redde den brøkdelen av lidende dyr som vi har kapasitet til. Det er nå ganske realistisk spør du oss...

Ønsker du å adoptere eller være fosterhjem, kontakt: Caroline Holtet: budadogs@gmail.com

Se også Budadogs hjemmeside på www.bricksite.com/budadogsspacer
leftgradient rightgradient

Vil du annonsere her?