Bergen

  Follo  OsloFORSIDEN

 

 

 

 

Besøkende: 1445

Innlogget: 1

Dominant/underdannig?

Start ny diskusjon
Gå til side 1 2
Svar på denne tråden Canis diskusjonsforum -> Adferdsanalyse
Forfatter
Innlegg
FlatBCKita
Dobbelchampion

avatar_FlatBCKita

Rase:
Border terrier
Poeng:
47783
Innlegg: 309
Offline
Postet: Mandag 08. Aug 2011, 22:29 Støtende innlegg? Gulltråd?
Siter

Haha, masse bedrevitende vettu, hun er jo også i en alder hvor de har mye utrettelig energi, kjenner meg igjen litt der i Kita (BC/Flatcotedmix), det var ikke før hun tippet over 2 år før jeg kunne se at hun faktisk kunne bli fysisk sliten, at hun ikke behøvde å ha såpass mye stimuli, kunne trappe ned litt uten at de gjorde noe. Ikke noe i mot pinnekasting, hos noen individer kan det skape stress, men alle er ikke like, bare man er flink til å markere at det er en selv som starter og avslutter.

Også hatt et bøllefrø i lek med andre hunder, tror det har mye med alder å gjøre, individet de leker med, hun er mye flinkere til å leke med små terriergutter, mulig de har et ganske tydelig kroppsspråk, hun har en tendens til å bli tøffere mot de som hun mener er litt svakere. Ettersom jeg kjenner henne ganske godt nå etterhvert så får hun bare leke med noen få utvalgte hun kjenner, nye hunder er jeg forsiktig med, men det kommer an på hunden og individet og min magefølelse. Og hun er nok sosialisert som ung, det bare utviklet seg slik. Vi har jo 2 hunder fra før, så hun trenger ikke på død og liv leke og hilse på alt og alle. Får da sett mange på alle de agility og lydighetstreningene vi er på.  

Ikke alle kan trene hunden masse mentalt heller, vi har alle forskjellige interesser, bare hunden får aktivitet på et vis, noe som passer for seg og sine.

 Til toppen Send PM Se profil Hjemmeside Andre innlegg av FlatBCKita Liker
FranskDogge
Trippelchampion

avatar_FranskDogge

Rase:
Dogo Canario
Poeng:
58641
Innlegg: 3256
Offline
Postet: Tirsdag 09. Aug 2011, 02:58 Støtende innlegg? Gulltråd?
Siter

Det sier seg selv at du ikke kan sykle i 1 times høy tempo med en VALP som just er blitt 1 år. Da blir hun stresset, det er mer press enn gøy. 0g kaste pinner eller hva annet du kaster er heller ikke bra, se hvor oppspilt hunden din blir når du gjør det.. Jeg skal nok vedde det jeg har på at din hund flyr avgårde etter pinnen med engang den er kastet, full av stress. Ingen i debatten har jeg sett snudd tråden om. De har forklart hvorfor hunden din er som den er sammen med andre hunder, folk mente det kom ifra at hunden var blitt stresset med ett eller annet, når du da sier det at du kaster pinner og ball, sykler i 1 time i høy tempo så skjønner vi hvorfor hunden stresser, det er ikke fordi den er syk og har det vondt men fordi den blir overstimulert på forskjellige måter. Det er ikke bra for en hund i den unghund/valpe perioden å være så aktiv uansett hvordan rase det er, den vil alltid mene at det skal skje noe og vil stresse seg opp i forskjellige situasjoner. Det er ikke bra, om du vil fortsette med det tullet så hjelper det lite å spør om råd ifra folk her. Du kan sjekke hjemmesiden jeg sendte litt lenger ovenfor, det er Turid Rugaas sin. Det er flere her i tråden som har forklart det med stress og du mener fortsatt at det er oppspinn? At vi snur om tråden? Hvis du mener det så får du komme med ett forslag på hvorfor hunden din er som den er da... De fleste ser det er stress, og det kan komme av mye. Her ser det ut til at det kommer av overstimulering. Jeg har en stresset hund selv, og en som ikke er stresset. Jeg ser lett forskjellen på dem, den som ikke er stresset er dominant som du her mener din er, han angriper ikke hunder, han markerer seg sjelden for en annen hannhund og om det så er så er det med en god grunn. Den andre derimot kunne gjerne hoppet på en annen uten grunn, uten å helt vite hva hun holder på med. Hun kaster jeg ikke pinne med, det øker stresset hennes, jeg har sett det selv.

Så om hunden din er veldig stresset er det kansje lurt å slutte helt med pinnekast og sykling i en periode, så begynne litt forsiktig med sykling.

Hvor gammel var hunden din da den begynte med løping ved sykkel? 0g lenge løp ho av gangen?Til toppen Send PM Se profil Andre innlegg av FranskDogge Liker
Spiderwoman
Dobbelchampion

avatar_Spiderwoman
Poeng:
25600
Innlegg: 762
Offline
Postet: Tirsdag 09. Aug 2011, 09:13 Støtende innlegg? Gulltråd?
Siter

Hvis du vil ha store adferdsproblemer, så fortsetter du med syklingen og pinnekastingen. Ingenting ødlegger mer for en stabil hund, enn stress. Og måten de viser dette på er forskjellig, men felles for de er at de høyt oppe hele tiden, og prøver å finne måter å ta ut stresset for å roe seg selv ned. Men har man skapt dette selv på en hund så er det opp til eier å få hunden ned igjen, og å holde stresset nede.

 

Nå har jeg erfering med en stresset hund, og vi bruker pinnekasting på en annen måte enn deg, for det er slik jeg måler hans stressnivå. Jeg ser god forskjell fra i fjor høst til nå, før kunne vi ikke vise en pinne før han stresset, og dess lengre jeg holdt pinnen jo mer stress- symptomer så jeg. Det begynte med fullt fokus på pinnen, så kom siklingen, så begynte han å trippe, pese, gjøre tull for å få pinnen, og dette skjedde fra 0-20 sek. Mange misstolker dette stresset med glede, men når man da ser hunden tre timer etter pinnekastingen fremdeles på høygir så er det vel noe som ikke stemmer? Om tispa di viser samme tegnene vil jeg tro? Kanskje ikke på samme måten, men når du sier at hun krever mer enn andre på hennes alder, og itillegg at det kan virke som om hun trenger mer mosjon, så høres det ikke positivt ut?

Så må vel leddene nevnes. Du sykler tur med en ett år gammel tispe? Hun er ikke utvokst enda, er det ikke på astfalt du sykler så er det ikke så galt, men er det astfalt så bør du kutte ut tvert. Itillegg så ved pinnekasting tar hundene rivstart, det er heller ikke bra på en så ung hund, og itillegg så er belastningen stor når du holder på i en time, pinnekasting er ikke trening, det er trimming på høyt stressnivå.

Du sier at du har trent ro, men med den aktiviteten så høres det mer ut som om du har fotstatt med å stresse hunden, men så prøvd å få henne rolig inne? Noe som ikke fungerer ved ro trening er å bygge videre på stresset på ett område og så å prøve å roe på ett annet område, det må gjøres i helhet for å kunne få resultater.

Så kaller du flere her for bedrevitere, hvorfor ikke ta imot råd når det er snakk om for hunden din sitt beste? Og følger du ikke rådene så skal du se hvilke andre ting som popper opp av "uvaner" på hunden din.

 Til toppen Send PM Andre innlegg av Spiderwoman Liker
Gieves&Hawkes
Klasse 2

avatar_Gieves&Hawkes

Rase:
Alaskan malamute
Poeng:
1695
Innlegg: 14
Offline
Postet: Tirsdag 09. Aug 2011, 11:01 Støtende innlegg? Gulltråd?
Siter

Hei

 

Jeg tenkte å komme med noen innspill angående mine erfaringer.

 

For det første vil jeg nevne det at min hund muligens er hva noen vil hevde er dominant. Jeg opplever han som en veldig trygg og rolig hund, og han kan fint hilse på andre hannhunder. Han er ung enda og vil veldig gjerne leke såklart, men tolererer fint å bli snust på av stort sett alle hunder i alle aldre. Om det dukker opp en hund som bøller derimot, da er ikke min den som demper eller stikker av.

 

Angående dette med treningsmengde så vil jeg anbefale deg å snakke med mennesker som har erfaring med polarhund, aller helst folk som har erfaring med Alaskan Husky. Et bra forum (om enn noe lite aktivitet) er www.vov.no

 

Sykling og ski kan være veldig bra dersom det gjøres riktig. Riktig fart (trav), riktig underlag (helst skogsbunn, evt. Grus, hold deg unna asfalt så langt det lar seg gjøre) er ting man må ta hensyn til, i tillegg til kondis på hunden. Unge hunder skal ikke belastes tungt, men mosjon for å bygge opp muskelmasse er viktig. Det er ikke slik at hunden automatisk er i kjempeform med en gang den er fylt 2 og er ferdig utvokst. Den kan fint slite av sener og slikt da også om den ikke har en god muskulatur som er bygget opp gjennom trening over tid. Vi begynte trekk-trening i seks måneders alder med veldig liten belastning og har økt belastningen gradvis.

 

Jeg har selv en Alaskan Malamute, og etter anbefalinger fikk han en treningsmengde som tilsvarer det som er beskrevet på hjemmesiden til Turid Rugaas som det var linket til her tidligere. Dette funket ikke i det hele tatt og ikke før vi økte drastisk på mosjon og annen trening fikk jeg en rolig tilfreds hund som kunne være alene hjemme en liten stund uten å ødelegge det meste jeg hadde av møbler. I 11 mnd alderen var vi oppe i 4 timer mosjon om dagen for at han skulle være tilfreds, men nå er vi nede igjen i ca 2 timer mosjon om dagen som et minimum for en tilfreds og lykkelig hund.

 

Når det gjelder dette med pinnekasting kan jeg fortelle hvordan det har funket for oss. Jeg har en som er veldig glad i å løpe etter pipeleken sin, og kan fint finne på å ta med seg leken og legge den foran meg for å invitere til lek. Vi kan gjerne herje og holde på en god stund, men tar pauser innimellom (kommandoord ”Pause”). Når vi tar pause så har vi trent på å være rolig, fokus skal være på meg og ikke på leken, det er ikke lov å trippe, pese etc. og om jeg gir kommandoen ”sitt”, så skal den komme umiddelbart. Om han ikke klarer disse tingene, eller viser noe annet tegn på stress, så avsluttes leken umiddelbart (kommandoord ”Ferdig”). Da er leken over for denne gang, og han får ikke mer oppmerksomhet på en stund, og da går han likegodt og legger seg.

 

Tolkningen av kroppsspråket du spør om i ditt første innlegg: Når hun legger seg på rygg og prøver å slikke din sønn rundt munnen vil vel bety at hun prøver å dempe situasjonen og gjøre seg ufarlig. Når det gjelder det du kaller dominans ovenfor andre hunder, så ville jeg tolket dette som usikkerhet. Nå spekulerer jeg bare her, men kanskje hun burde vært sosialisert bedre med trygge, tydelige fremmede hunder? Det kan jo for eksempel også være at hun bruker dette til å invitere andre hunder til lek, og om hun har fått uttelling for det tidligere så fortsetter hun å gjøre det på denne måten? Det er vanskelig å si noe sikkert når man ikke får sett henne i situasjonen. Kan nevne at min inviterer til lek ved å legge seg ned og gjerne gjøre litt raske bevegelser, men måten den inviterer andre Malamuter til lek på er ved å brøle/knurre til dem og får han svar på samme måte så begynner halen å gå som en propell.I like 1 bruker liker dette innlegget.
Til toppen Send PM Se profil Andre innlegg av Gieves&Hawkes Liker
MineSmå
Champion

avatar_MineSmå
Poeng:
12711
Innlegg: 321
Offline
Postet: Tirsdag 09. Aug 2011, 12:54 Støtende innlegg? Gulltråd?
Siter

 

En ting; jeg kalte ingen av dere bedrevitere. Jeg spurte hvorfor hunden min legger seg på rygg for babyen vår, og ikke hvordan jeg skal trene hunden min. Det var der jeg mente noen av dere snudde om tråden. Jeg spurte etter noe HELT annet enn trening av hunden min. At hun legger seg på rygg for sønnen vår har ikke noe med stress eller trening å gjøre?

Jeg begynte å sykle med Stella da hun var 13 mnd, i begynnelsen sykla vi ned bakken her og opp igjen (5 min?). Og økte på etterhvert. Nå krever hun rundt 1 time med sykling i TRAV, beklager at vi har to forskjellig meninger om hva høyt tempo er. Men jeg ser på trav som høyt tempo. Her finnes det ikke asfalt rundt, for vi bor veldig landlig til. Hun traver altså ett stykke på grusvei, men aller største parten på traktorvei.

Hundene her får beskjed om å ligge før vi kaster pinne. Da bruker jeg kommandoen "ligg", og så får de kommandoen "vent". Som betyr at de skal vente med å løpe til jeg sier "hent". Da løper border collien etter pinnen, henter den, og legger den ved føttene mine. Stella løper etter border collien, rett og slett fordi hun synes det er mye morsommere å løpe etter han enn å hente pinne. Om hun er alene når vi kaster pinne, så gjør jeg akkurat det samme.. "Ligg", "vent" og "hent". Da løper hun og finner pinnen, noen ganger tar hun den opp og kommer til meg, noen ganger snuser hun på den og kommer til meg uten pinnen. 

Stella vil selv løpe, løpe, løpe, løpe. Det er jo det hun laget for. Alt i henne sier løp. Hun er fra kjente trekklinjer, og begge foreldrene hennes er lederhunder. Så hun vil selv løpe, jeg presser henne ikke. Dere kan ikke SE at det er stress. For dere leser kun det jeg skriver, ingen av dere har erfart min hund, eller truffet henne. Oppdretteren hennes begynner veldig mye tidligere med treningen av de valpene de beholder. Og da begynner de med trekk. Stella har ikke vondt av å være med 1 time i trav. Jeg selv er ikke så sprek at jeg greier å sykle i full fart opp bakkene, og da sykler vi så rolig at Stella må gå også. Så det er ikke slik at hun løper ustanselig i 1 time.

Om jeg kutter ut syklingen en stund så blir Stella enda mer stresset. Hun MÅ ha trening, og alle som har huskyer vet det. Stella har ikke vært "stabil" i det hele tatt. Hun hadde problemer allerede da vi fikk henne 3 1/2 mnd gammel. Hun hadde vært solgt til en annen familie, der de sa hun bet ungene demmes. Så vi kjøpte henne og så noen problemer da hun kom hjem til oss. For eksempel var hun livredd barn. Hun nappet og bet etter dem, hvorfor har vi aldri funnet ut, men dette trente vi på og hun sluttet da hun var rundt 8 mnd. Hun knurret og glefset etter andre hunder. Dette som 4 mnd gammel. Noe vi også har fått bort. Hun var også redd menn en stund, dette er også gått over. Hun har siden hun var valp spist og ødelagt ting når hun er løs alene hjemme. Eller hun gikk og henta ting og la i buret sitt som hun spiste på og ødela om natten. Etter vi begynte med syklinga har dette stoppet helt. Hun rører ingenting som er vårt, og spiser ikke på ting og ødelegger det. 

Spiderwoman; "Det begynte med fullt fokus på pinnen, så kom siklingen, så begynte han å trippe, pese, gjøre tull for å få pinnen, og dette skjedde fra 0-20 sek."
Vi har ikke sett noe til dette. Om vi ikke kaster pinnen med engang, så går Stella og finner på noe annet. Hun er faktisk ikke SÅ interessert. Border Collien er hakket værre, han sitter med blikket på pinnen og venter. Men han gjør ingenting annet. Han sitter og venter. Og blir pinnen ikke kastet etter en laaang stund så går han også og finner på andre ting.

Dessuten har jeg aldri sagt at vi kaster pinne i en time. Vi kaster pinne OG leker i en time. Noen dager kaster vi lite pinne, og har mer godbitsøk. Noen dager herjer vi og har tautrekking og trener triks og ikke kaster pinne i det hele tatt. 

Gieves & Hawkes; Jeg har pratet med oppdretterne, og de sier det er helt OK treningsmengde, de trener hardere med sine hunder som de bruker til trekk. Hun er heller ikke dårlig sosialisert, hun får treffe mange stødige, rolige hunder. Både hilse og leke, og bare gå forbi, eller sitte å se på. Og da er hun en engel. Men når du sier det, kan det godt være hun inviterer til lek .. For om den andre hunden ikke knurrer, eller rygger og vil ut av situasjonen, så "bukker" hun og hopper fra side til side. Som om hun inviterer til lek. Dette har jeg aldri tenkt over før .. Som regel knurrer hundene hun treffer når hun trykker brystkassa mot dem og nesten går på tå. 

Når jeg sier dere snudde om tråden, så mente jeg at spørsmålet mitt dreide seg om noe helt annet enn trening og mosjon og stressing.

 Til toppen Send PM Se profil Andre innlegg av MineSmå Liker
Gieves&Hawkes
Klasse 2

avatar_Gieves&Hawkes

Rase:
Alaskan malamute
Poeng:
1695
Innlegg: 14
Offline
Postet: Tirsdag 09. Aug 2011, 14:04 Støtende innlegg? Gulltråd?
Siter

MineSmå:

Gieves & Hawkes; Jeg har pratet med oppdretterne, og de sier det er helt OK treningsmengde, de trener hardere med sine hunder som de bruker til trekk. Hun er heller ikke dårlig sosialisert, hun får treffe mange stødige, rolige hunder. Både hilse og leke, og bare gå forbi, eller sitte å se på. Og da er hun en engel. Men når du sier det, kan det godt være hun inviterer til lek .. For om den andre hunden ikke knurrer, eller rygger og vil ut av situasjonen, så "bukker" hun og hopper fra side til side. Som om hun inviterer til lek. Dette har jeg aldri tenkt over før .. Som regel knurrer hundene hun treffer når hun trykker brystkassa mot dem og nesten går på tå. 

Dersom hun hopper fra side til side så høres det jo veldig ut som hun inviterer til lek da, men at hun tidlig i oppveksten kanskje ikke har fått helt det riktige språket i sosialiseringen med andre hunder? Enkelte polarhunder kan være veldig voldsomme seg imellom når det gjelder lek. Når min skulle invitere broren til lek så betyr det løpefart og hoppe på med tenna først :) Heldigvis har han skjønt at det ikke er slik man inviterer andre til lek.

Jeg tror ikke jeg ville brydd meg så veldig mye om denne oppførselen, men om du vil trene på det så er det jo en mulighet å ta henne vekk fra situasjonen når hun benytter det uønskede "språket", og belønne med masse lek når hun bruker det riktige.

Ellers lærte jeg ganske tidlig å ikke høre for mye på velmenende råd fra folk som ikke har erfaring med polarhund/trekkhund når det gjelder treningsmengde, uansett hvor mye erfaring dem har fra andre raser. Det ER forskjell på en trekkhund og en vanlig hund.

Om 1 time sykling er mye, så vet jeg ikke hva folk syns om hvordan treningen for hunder i arktiske miljøer er:

http://www.alaskanarcticexpedition.com/articles/Training_Malamute_Pups.pdfTil toppen Send PM Se profil Andre innlegg av Gieves&Hawkes Liker
Leiven
Klasse 3

avatar_Leiven

Rase:
Welsh corgi cardigan
Poeng:
2672
Innlegg: 31
Offline
Postet: Onsdag 10. Aug 2011, 10:13
Pinnekasting
Støtende innlegg? Gulltråd?
Siter

Vil man ha en stresset og urolig hund er ubegrenset pinne- og ballkasting en fin oppskrift.

Når hunden skal hente pinnen produseres det store mengder "drivstoff" (adrenalin og testosteron).  Disse hormonene blir ikke borte når pinnekastingen er over, de må brukes opp.  Akkurat som bensinen på bilen.

Tar man hunden inn etter en time med pinnekasting i hagen, vil hunden ha store mengder oppsamlet "drivstoff" og den vil være urolig og stresset i et forsøk på å bli kvitt "drivstoffet".  På lang sikt vil hunden bli en stresset og urolig hund permanent.

Selvfølgelig synes hunden det er artig med denne kastingen, men skal det gjøres bør det bli gjort før en lang og god tur.  Og en time med denne form for trim er uakseptabelt uansett hvor godt hunden liker det.  Det er direkte helseskadelig for den.Til toppen Se profil Liker
MineSmå
Champion

avatar_MineSmå
Poeng:
12711
Innlegg: 321
Offline
Postet: Onsdag 10. Aug 2011, 10:31 Støtende innlegg? Gulltråd?
Siter

Leiven:

Vil man ha en stresset og urolig hund er ubegrenset pinne- og ballkasting en fin oppskrift.

Når hunden skal hente pinnen produseres det store mengder "drivstoff" (adrenalin og testosteron).  Disse hormonene blir ikke borte når pinnekastingen er over, de må brukes opp.  Akkurat som bensinen på bilen.

Tar man hunden inn etter en time med pinnekasting i hagen, vil hunden ha store mengder oppsamlet "drivstoff" og den vil være urolig og stresset i et forsøk på å bli kvitt "drivstoffet".  På lang sikt vil hunden bli en stresset og urolig hund permanent.

Selvfølgelig synes hunden det er artig med denne kastingen, men skal det gjøres bør det bli gjort før en lang og god tur.  Og en time med denne form for trim er uakseptabelt uansett hvor godt hunden liker det.  Det er direkte helseskadelig for den.

 

Som sagt tidligere, vi kaster ikke pinner i en time. Vi er i hagen en time, og gjør mange ting. Pinnekasting er en aktivitet.Til toppen Send PM Se profil Andre innlegg av MineSmå Liker
Svar på denne tråden Gå til side 1 2


Tips noen om denne tråden


spacer
leftgradient rightgradient

Vil du annonsere her?
 
Hovedsponsor5
 
Hovedsponsor5
 
Hovedsponsor5
 
Hovedsponsor5
 
Hovedsponsor5
 
-->