Bergen

  Follo  OsloFORSIDEN

 

 

 

 

Besøkende: 1863

Innlogget: 1

Hjelp oss å bevare Border collien!

Start ny diskusjon
Gå til side 1 2
Svar på denne tråden Canis diskusjonsforum -> Gjeterhund
Forfatter
Innlegg
Pjåtten
Champion

avatar_Pjåtten
Poeng:
11289
Innlegg: 389
Offline
Postet: Tirsdag 13. Mar 2012, 08:51 Støtende innlegg? Gulltråd?
Siter

Suze:

Et sånt forslag vil vel bare spore til ennå mere avl på uregistrerte hunder? Det er vel neppe rasen tjent med. (Det finnes vel mer en nok ureg. bordervalper som det allerede er?)

Jeg er ikke så sikker på dette. I dag fremstår mange useriøse kull som "godkjente" i og med at NKK aksepterer kullene. At ikke raseklubber gir riktignok et signal, men etter min mening ikke et godt nok signal. Dersom NKK ikke vil aksepterer kull der foreldrene ikke er premierte, er jeg ikke sikker på at det er så mange som vil kjøpe uregistrerte kull. Det blir omtrent som å kjøpe blandingsrase.

Tror dere virkelig ikke at folk som driver på med LP/AG greier å ta vare på de egenskapene DE trenger, uten å la den få jakte sau en helg eller tre? Det blir som å tvinge dachsefolket å ha jaktprøve på dachsene for avl? Hvordan greier de, harehundoppdrettere, fuglehundfolk å bevare egenskapene i sine hunder hvis ikke borderfolket gjør det?

Er ikke poenget at disse nettopp ønsker gjeterhundegenskapene? At man krever godkjent prøve betyr ikke at man mener at alle hunde skal gjete, det er bare et verktøy for å dokumentere egenskapene til hunden. Litt forenklet kan man si det slik at man får en objektiv bedømming av hunden, noe som kan være nyttig for andre som vurderer å bruke hunden i avl eller å kjøpe valp etter hunden.

Et annet spørsmål er om det kan dokumenteres på en annen måte, f.eks. gjennom agilityresultater. Dette aner jeg ingen ting om.

Egenskapene til fuglehunder og andre jakthunder dokumenteres nettopp gjennom prøver. Seriøse valpekjøpere vil aldri, eller være ytterst forsiktig med å kjøpe valp etter udokumenterte foreldre (da skal man kjenne hunden og linjene veldig godt).

KAN det være fordi at en ekstrem-gjeter faktisk ikke funker særlig i normalt hundehjem? Med hundrevis av fødte bordere pr år - er det da bare "eliten" som skal få bli registrert? Hva skal gjøres med resten av valpene, som kanskje blir livsviktig for å beholde det genetiske mangfoldet i populasjonen?

Man KAN ikke. og MÅ ikke, begrense avlsdyrene til noe så smalt som at "eieren gidder å dra på gjeterhundprøve". Det vil få ekstreme konsekvenser for hele rasen, og troligvis den kjappeste veien for å få delt rasen i to. En gjetervariant og en familie/utstillingsvariant. Så hvis DET er målet - værsågod, kjør på!

Jeg mener at dersom det er mange som ønsker en BC som ikke kan gjete, så bør rasen deles så fort som mulig. Skal man bevare rasens egenskaper, så er eneste mulighet å sørge for at egenskapene dokumenteres før hunden settes i avl. Dersom det er marked for BCèr som ikke har egenskapene til en BC, så bør disse hundene ikke blandes med gjeterhundene. Selv om rasen ikke formelt er delt, tror jeg nok det allerede er et betydelig skille på disse hundene, akkurat som for fulgehunder.

Jeg synes imidlertid det er uheldig med avl helt utenfor "systemet". Derfor ser jeg ikke de store betenkelighetene med å formelt dele rasen. Da kan man fokusere på de egneskapene man ønsker med god opplysning.

SuzeI like 1 bruker liker dette innlegget.
Til toppen Liker
EasyP
Klasse 3

avatar_EasyP

Rase:
Golden retriever
Poeng:
2912
Innlegg: 97
Offline
Postet: Tirsdag 13. Mar 2012, 13:34 Støtende innlegg? Gulltråd?
Siter

Tinkus:

Jeg har opprettet en underskriftskampanje for å ta vare på de unike egenskapene border collien har. Jeg ønsker at alle dere som elsker border collien, for de fantastiske egenskapene den har å signere på denne. Vi ønsker at nkk skal innføre de samme avlskravene som NSG (raseklubben) har. dvs at foreldre må ha godkjent gjeterhundprøve. Det er disse egenskapene som gjør at den utmerker seg i andre hundesporter også. Hjelp oss med å få innført dette:))

Nå har vel strengt tatt NSG INGEN avelskrav, men anbefalningerTil toppen Se profil Liker
BC-madness
Champion

avatar_BC-madness

Rase:
Border collie
Poeng:
16920
Innlegg: 499
Offline
Postet: Onsdag 14. Mar 2012, 12:28 Støtende innlegg? Gulltråd?
Siter

Jeg spør igjen, hvorfor vil man ha en BC uten gjeteregenskapene? Kjøp deg en helt annen rase! BC er jo GJETERHUND. Til toppen Send PM Se profil Andre innlegg av BC-madness Liker
Suze
Superhund 6

avatar_Suze
Poeng:
131190
Innlegg: 2668
Offline
Postet: Torsdag 15. Mar 2012, 02:02
Svar
Støtende innlegg? Gulltråd?
Siter

Tinkus:

Lurer på hvor du har fått de tallene fra? jeg spurte i allefall noen av de som aktivt arrangerer stevner og er aktive innen NSG, de mente tallene lå på 50 %. Nei ikke alle klarer det på første forsøk. Selv ikke de beste. Det kan være ting skjer, eller at man starter for tidlig. Men innavl, behøver man ikke være redd for. I sverige har de jo dette systemet. Og min mor er oppdretter av bc der. Ingen problemer med å finne avldsyd der? Hun røntger og øyelyser også, noe de fleste gjør. 

Jeg syntes det er rart at en oppdretter av BC, ikek vil følge hva raseklubben stiller som krav. Jeg syntes ikke man ikke skal ha krav på gjeterhjundprøve, for det det skal bli lettere å avle? 

Beklager, tallene mine var bare ren gjetting. Men hvis 50% ca greier dette vil man vel tro at det uansett er et kunstig høyt tall, da de fleste som faktisk melder på og starter dette i dag er vel spesielt interesserte av nettopp gjeting?
Hvis et slikt krav skulle settes for avl så må "alle" trene på dette, også folk som i utgangspunktet har en border kun fordi den skal brukes i agility eller lydighet. Ikke bare de ihuga gjeterfolka´ som nå faktisk starter på prøver?

Mener du at det er krav om gjeterhundprøve for avl i Sverige? DE som faktisk også har showbordere? Går disse australske og amerikanske showchampionene man ser i gruppefinalene da ikke i avl eller funker de faktisk på gjeting de også?

Men jeg er helt enig i at man må følge raseklubbens anbefalinger - men samtidig må man også sørge for å ha en bred avlsbase så man ikke avler på rasen probleme pga for høy innavl.

SuzeTil toppen Send PM Se profil Andre innlegg av Suze Liker
Tinkus
Eliteklasse

avatar_Tinkus

Raser:
Border collie
Shetland sheepdog
Poeng:
6283
Innlegg: 172
Offline
Postet: Fredag 16. Mar 2012, 11:43 Støtende innlegg? Gulltråd?
Siter

Ingen mener at alle skal gjete. Er kun hundene som skal i avl, som i det minste bør ha dette kravet. Det er disse egenskapene som gjør at de egner seg i andre sporter også. Jeg syntes oppdrettere av denne rasen i det minste bør ta gjeterhundprøve. Er det for mye forlangt når det tross alt er dette som gjør en bc til en bc? For meg er ikke argumentet "ikke alle har tid til å gjete" et godt nok argument. Tar ban bort disse egenskapene, er det ikke for med lenger en bc. 

 Til toppen Send PM Se profil Hjemmeside Andre innlegg av Tinkus Liker
Tinkus
Eliteklasse

avatar_Tinkus

Raser:
Border collie
Shetland sheepdog
Poeng:
6283
Innlegg: 172
Offline
Postet: Fredag 16. Mar 2012, 14:58 Støtende innlegg? Gulltråd?
Siter

og ja, de har dette kravet i sverige. For å registrere valper i sverige, må begge foreldre ha godkjent gjeterhundprøve:) fungerer bra derI like 1 bruker liker dette innlegget.
Til toppen Send PM Se profil Hjemmeside Andre innlegg av Tinkus Liker
Svar på denne tråden Gå til side 1 2


Tips noen om denne tråden


spacer
leftgradient rightgradient

Vil du annonsere her?
 
Hovedsponsor5
 
Hovedsponsor5
 
Hovedsponsor5
 
Hovedsponsor5
 
Hovedsponsor5
 
-->