Bergen

  Follo  OsloFORSIDEN

 

 

 

 

Besøkende: 1454

Innlogget: 1

til dere med "pelsstellshunder"- napping av ører

Start ny diskusjon
Svar på denne tråden Canis diskusjonsforum -> Helse & sykdom
Forfatter
Innlegg
Ygramul
Champion

avatar_Ygramul

Rase:
Bedlington terrier
Poeng:
23290
Innlegg: 630
Offline
Postet: Torsdag 19. Jul 2012, 17:16
til dere med "pelsstellshunder"- napping av ører
Støtende innlegg? Gulltråd?
Siter

Jeg har en rase som visst nok skal nappes i ørene. Oppdretter har gjort det, hundefrisør har gjort det og begge har anbefalt det.

Vel, etter hvert som jeg har begynnt å slutte å gå til frisør og klipper han selv, har jeg sluttet å nappe i ørene. Jeg har aldri fått teken på det, og har bare klipt det som ligger ytterst i øregangen, og evt. litt innenfor med en butt saks.

Bikkja ble nå kastrert for to dager siden, og i samme slengen titta dyrlegen inn i øret på han og kommenterte hvor møkkete ører han hadde. Han tok noen prøver og det viste seg at de bare var møkkete, ikke sopp eller noen bakterier. Dyrlegen mente at jeg skulle fortsette den gode jobben, og var helt tydelig totalt imot ørenapping. Han fortalte om hvor mange ganger han har hunder inne til behandling som kommer med irritasjoner og betennelser etter ørenapping. Han rådet meg å aldri nappe, kun klippe- men sørge for at øret ikke blir våt og fuktig inne ettersom det fort kan utvikle seg sopp.

Jeg kjenner meg litt forvirret over dette, fordi jeg alltid har trodd at ørenapping var noe av det viktigste. Jeg forventet i grunn å få litt kjeft for gjengrodde ører. Men han hørte bra, og han kløddde ikke, og det luktet ingenting så derfor lot jeg det stå til.

Hvordan håndterer dere ørenapping?Til toppen Send PM Se profil Andre innlegg av Ygramul Liker
gudbevaremegvel
Trippelchampion

avatar_gudbevaremegvel
Poeng:
86012
Innlegg: 4672
Offline
Postet: Torsdag 19. Jul 2012, 18:02 Støtende innlegg? Gulltråd?
Siter

Jeg har og et litt blandet forhold til dette.

Både veterinæren min og oppdretter sier at det er viktig å nappe ørene - men samtidig med måte.

Napper man alt, får de raskt ørebetennelse (eller soppinfeksjon), napper man ingenting kan det gro tett inni øregangen.

Men jeg har og fått klar beskjed om å nappe, og for all del IKKE klippe det ytterste.

Grunnen til det er at da vil man ikke få ut ørevokset, og det kan floke seg sammen til en tjukk, seig ball innerst, som man ikke ser, og som ikke er lett å få tak i dersom man bare klipper det ytterste.

Så jeg napper maks 1-2 "tjafser" (flere hårstrå som er tvinnet sammen) og som ser litt seige/fettete ut - og det med et par mnds. mellomrom.

Min hund har relativt lite hår i ørene, som om din har mye kan du sikkert dra ut 3-4 tjafser i slengen.

Og skulle det bli misfarget eller komme sopp i øret, så kan du fylle det med optima ph ørerens, la hunden riste seg, og så tørke inni. Blir det sopp kan du dryppe nedi et par dråper med canesten.

Men ja, det er vanskelig å vite hvor mye/lite man kan nappe.. :/Til toppen Liker
Havana
Superhund 5

avatar_Havana

Rase:
Bichon havanais
Poeng:
110514
Innlegg: 1879
Offline
Postet: Torsdag 19. Jul 2012, 18:27 Støtende innlegg? Gulltråd?
Siter

Jeg tror også at ørenapping i mange tilfeller kan skape mer problemer enn det løser, og at behovet varierer fra hund til hund. Jeg har ikke pleid å nappe ørene på mine havanaiser, bortsett fra hvis det skulle være hår som begynner å klumpe seg litt sammen. Ingen av mine hunder har noen gang hatt sopp eller ørebetennelser. Men jeg sjekker alltid ørene jevnlig for å se at alt er som det skal, at det ikke er synlig ørevoks eller vond lukt. Men det er forskjell på hunder. Noen hunder har trangere øreganger og/eller mer hår i ørene, slik at det ikke blir like god luftgjennomstrømning. Da kan det selvfølgelig være nødvendig.


Til toppen Send PM Se profil Andre innlegg av Havana Liker
ÄngebråtensSnickers
Dobbelchampion

avatar_ÄngebråtensSnickers

Raser:
Finsk lapphund
Bichon havanais
Poeng:
37084
Innlegg: 2018
Offline
Postet: Torsdag 19. Jul 2012, 18:40 Støtende innlegg? Gulltråd?
Siter

Oppdrettaren til vår eldste sa det var viktig å nappe øyrene. Det samme seier veterinæren vår. Om det er for mykje hår i øyrene, blir det ofte infeksjon og betennelse.

Eg bruker å nappe det eg får tak i og let resten vere att på min hannhund. Tispa vår har ikkje mykje hår i øyrene, så på henne har vi ikkje nappa så mykje.Til toppen Send PM Se profil Andre innlegg av ÄngebråtensSnickers Liker
Havanaislove
Trippelchampion

avatar_Havanaislove

Rase:
Bichon havanais
Poeng:
79141
Innlegg: 4151
Offline
Postet: Torsdag 19. Jul 2012, 18:43 Støtende innlegg? Gulltråd?
Siter

Å overnappe ører er heller ikke bra. Så gjør det bare en sjelden gang ved behov, dvs. når jeg ser at det har vokst inne i øregangen og det er på tide.

Så ca. hver 3. måned eller så med min hund.

Dessuten veldig viktig å ikke nappe mer enn man skal - altså kun hårene som vokser inne i øregangen, ingenting utenfor.Til toppen Send PM Se profil Andre innlegg av Havanaislove Liker
Ygramul
Champion

avatar_Ygramul

Rase:
Bedlington terrier
Poeng:
23290
Innlegg: 630
Offline
Postet: Torsdag 19. Jul 2012, 18:52 Støtende innlegg? Gulltråd?
Siter

Hm. Bedlingtonpelsen er tykk og beskrives i standarden som "linaktig". Det nærmeste man kommer er nok puddelpelsen. Og han har MYE hår i ørene. Men fasiten er kanskje at man må se det an selv, og være litt obs på hvordan et øre ser ut som burde blitt behandlet.

 Til toppen Send PM Se profil Andre innlegg av Ygramul Liker
Havanaislove
Trippelchampion

avatar_Havanaislove

Rase:
Bichon havanais
Poeng:
79141
Innlegg: 4151
Offline
Postet: Torsdag 19. Jul 2012, 18:56 Støtende innlegg? Gulltråd?
Siter

Ygramul:

Hm. Bedlingtonpelsen er tykk og beskrives i standarden som "linaktig". Det nærmeste man kommer er nok puddelpelsen. Og han har MYE hår i ørene. Men fasiten er kanskje at man må se det an selv, og være litt obs på hvordan et øre ser ut som burde blitt behandlet.

 

Det skal ikke være gjengrodd inne i øregangen, men det sier seg vel selv?

Så er bare å nappe vekk overflodet som sitter helt inne i gangen, det løsner så lett som bare det og skal ikke gjøre vondt. :-)Til toppen Send PM Se profil Andre innlegg av Havanaislove Liker
tillemor
Dobbelchampion

avatar_tillemor

Raser:
Dvergpuddel
Mellompuddel
Poeng:
49684
Innlegg: 1784
Offline
Postet: Søndag 22. Jul 2012, 21:25 Støtende innlegg? Gulltråd?
Siter

Ører skal nappes hvis de er igjengrodde. Blir det for mye hår kommer ikke ørevoks og dritt ut og kan gi grobunn for f.eks sopp.

Men overdreven napping kan gi irritasjon.

Har 3 pudler med forskjellig behov, den eldste kan gå mnd uten napping da hun har lite hårvokst mens den mellomste må jeg nappe litt minst en gang i mnd hvis han ikke skal gro igjen. Yngstetøtta ligger midt imellom og nappes helt rent ca annen hver mnd.

Syns det høres rart ut at en veterinær råder deg til IKKE å nappe, bedlingtonen  er jo en av rasene med pelsvekst og kan da lett være disponibel for at ørene skal gro helt igjen med påfølgende soppdannelse og fare for infeksjon.

At ørene var møkkete syns jeg ikke er noe rart, med mye hår i ørene er det jo ikke plass for ørevoksen å komme ut.Til toppen Send PM Se profil Hjemmeside Andre innlegg av tillemor Liker
Pumitrollet
Trippelchampion

avatar_Pumitrollet

Raser:
Blandingshund
Pumi
Poeng:
50930
Innlegg: 1659
Offline
Postet: Søndag 22. Jul 2012, 23:30 Støtende innlegg? Gulltråd?
Siter

Min har også mye hår i ørene viss jeg ikke napper det bort og det hadde blitt helt tett viss jeg ikke hadde nappet dem. Det kunne sikkert også ledet til ørebetennelse som heller ikke er noe hyggelig for hunden.Til toppen Send PM Se profil Hjemmeside Andre innlegg av Pumitrollet Liker
Ånei!
Klasse 2

avatar_Ånei!
Poeng:
1926
Innlegg: 72
Offline
Postet: Søndag 22. Jul 2012, 23:30 Støtende innlegg? Gulltråd?
Siter

Jeg napper bittelitt hver uke. Som en del av kosen. På den måten blir ørene aldri gjengrodd og gir opphav til miljø for bakterier og sopp.

Det å vente til ørene er gjengrodd for så å nappe de ser jeg ikke helt vitsen med. Da blir det mer napping på en gang (kan irritere) og blir mer ømt for hunden.Til toppen Liker
Misky
Superhund 4

avatar_Misky

Raser:
Malteser
Tsjekkisk rottehund
Poeng:
118914
Innlegg: 5945
Offline
Postet: Søndag 22. Jul 2012, 23:43 Støtende innlegg? Gulltråd?
Siter

Jeg napper av og til litt på malteseren hvis det trengs, altså det helt innerst. Men ikke for mye, akkurat sånn at øret forblir tørt og rent inni.Til toppen Send PM Se profil Andre innlegg av Misky Liker
Mvjnz
Trippelchampion

avatar_Mvjnz

Raser:
Blandingshund
Jack Russel Terrier
Toy puddel
Poeng:
86982
Innlegg: 2604
Offline
Postet: Mandag 23. Jul 2012, 02:42 Støtende innlegg? Gulltråd?
Siter

Jeg har også lest begge deler,  noen anbefaler napping, andre sier man aldri skal nappe. Jeg har vært  hos dyrleger som har motsagt hverandre og.

Jeg nappet ikke en lang periode. Det gikk bra, men etter en stund fikk hun sopp igjen. Men det tror jeg hun hadde fått uansett, siden hun har hatt det mange ganger siden jeg fikk henne, og hun har blitt nappet i perioder, og ikke nappet i andre perioder.

Dyrlegene klarer heller ikke å bli enige, noen sier ørene må renses hver dag, andre en gang i uka, og andre sier at de ikke trenger å renses med mindre det er et problem inni der, og den siste dyrlegen vi var hos sa ingenting om at de skulle renses, hun ville bare jeg skulle behandle for sopp to ganger om dagen i to uker.

Så for meg virker det som om det går for det samme om man napper eller ikke.

Men hvis det er mye skitt i øret ville jeg renset ut en gang i blant hvertfall, siden skitt kan føre til betennelse. Er det jeg har hørt hvertfall, men hvem vet egentlig.....Til toppen Send PM Se profil Hjemmeside Andre innlegg av Mvjnz Liker
Havanaislove
Trippelchampion

avatar_Havanaislove

Rase:
Bichon havanais
Poeng:
79141
Innlegg: 4151
Offline
Postet: Mandag 23. Jul 2012, 15:26 Støtende innlegg? Gulltråd?
Siter

Mvjnz:

Jeg har også lest begge deler,  noen anbefaler napping, andre sier man aldri skal nappe. Jeg har vært  hos dyrleger som har motsagt hverandre og.

Jeg nappet ikke en lang periode. Det gikk bra, men etter en stund fikk hun sopp igjen. Men det tror jeg hun hadde fått uansett, siden hun har hatt det mange ganger siden jeg fikk henne, og hun har blitt nappet i perioder, og ikke nappet i andre perioder.

Dyrlegene klarer heller ikke å bli enige, noen sier ørene må renses hver dag, andre en gang i uka, og andre sier at de ikke trenger å renses med mindre det er et problem inni der, og den siste dyrlegen vi var hos sa ingenting om at de skulle renses, hun ville bare jeg skulle behandle for sopp to ganger om dagen i to uker.

Så for meg virker det som om det går for det samme om man napper eller ikke.

Men hvis det er mye skitt i øret ville jeg renset ut en gang i blant hvertfall, siden skitt kan føre til betennelse. Er det jeg har hørt hvertfall, men hvem vet egentlig.....

Men skal nappe slike raser der pelsen vokser konstant innimellom, det er garantert, ellers blir det tilslutt helt igjengrodd, men for ofte er heller ikke bra.

Og rense ører skal man aldri med mindre det er et problem, det gjør det nok bare verre. Måten man fjerner ørevoks på er å alltid gnikke i sirkelbevegelser i enden av en klut eller et håndkle etter bading av hunden, da kommer både væsken ut om det har kommet noe inn samt ørevoks om det skulle være noe der.Til toppen Send PM Se profil Andre innlegg av Havanaislove Liker
Mvjnz
Trippelchampion

avatar_Mvjnz

Raser:
Blandingshund
Jack Russel Terrier
Toy puddel
Poeng:
86982
Innlegg: 2604
Offline
Postet: Mandag 23. Jul 2012, 15:44 Støtende innlegg? Gulltråd?
Siter

Det strides om det også, den ene dyrlegen vi var hos sa vi skulle rense en gang i uka uansett, fordi hunden er mye plaget med ørebetennelse, og de mente det ville virke forebyggende. Har også hørt det fra andre at de renser regelmessig for å forebygge. Men den andre dyrlegen sa ikke noe om at de måtte renses.

Uansett virker det ikke som det utgjør noen forskjell for min, hun får ørebetennelser uansett, og som sagt har vi gått perioder uten å nappe, med å nappe, uten å rense og med å rense.Til toppen Send PM Se profil Hjemmeside Andre innlegg av Mvjnz Liker
Bonzo08
Trippelchampion

avatar_Bonzo08

Rase:
Blandingshund
Poeng:
83188
Innlegg: 2242
Offline
Postet: Torsdag 02. Aug 2012, 09:40
Ørehår
Støtende innlegg? Gulltråd?
Siter

Sist jeg var hos vet. med hund fikk jeg forklart at det å nappe ørehår ikke lenger er det Veterinærforeningen i Norge anbefaler, og klinikken jeg bruker retter seg etter det. Jeg kan selvfølgelig velge selv å nappe ørehår som han sa eller gå til en annen klinikk som ikke følger de nye retningslinjene.

Ut ifra dette tolker jeg det dithen at f.eks. anbefalinger fra oppdrettere av puddel nå er på kollisjonskurs med Veterinærforeningen - og vi vil derfor få en del variasjone på de som anbefaler napping og de som ikke anbefaler nappin.

Bruk sunn fornuft og gjør det du selv følger er riktig for akkurat din hund sier nå jeg bare SmilTil toppen Send PM Se profil Andre innlegg av Bonzo08 Liker
B_Havanais
Klasse 2

avatar_B_Havanais

Rase:
Bichon havanais
Poeng:
2121
Innlegg: 90
Offline
Postet: Torsdag 02. Aug 2012, 12:26 Støtende innlegg? Gulltråd?
Siter

Det er sjeldent at jeg trenger å nappe, men jeg gjør det innimellom. Jeg tror nøkkelen er moderasjon. Ikke napp for mye, for ofte. Gjør det bare når man vet at hunden trenger det, og napp litt.I like 1 bruker liker dette innlegget.
Til toppen Liker
Svar på denne tråden


Tips noen om denne tråden


spacer
leftgradient rightgradient

Vil du annonsere her?
 
Hovedsponsor5
 
Hovedsponsor5
 
Hovedsponsor5
 
Hovedsponsor5
 
Hovedsponsor5
 
-->