Bergen

  Follo  OsloFORSIDEN

 

 

 

 

Besøkende: 1112

Innlogget: 2

Oppsigelse, sykemelding og sykepenger

Start ny diskusjon
Svar på denne tråden Canis diskusjonsforum -> Åpent forum
Forfatter
Innlegg
BareLilleMeg
Champion

avatar_BareLilleMeg

Rase:
Labrador retriever
Poeng:
23476
Innlegg: 535
Offline
Postet: Tirsdag 23. Okt 2012, 00:01
Oppsigelse, sykemelding og sykepenger
Støtende innlegg? Gulltråd?
Siter

Jeg begynte for litt over en måned siden i en jobb jeg trodde ville passe meg med et normalt antall vakter og det som så ut som en hyggelig sjef: nå er det nærmest et mareritt. Sjefen min er den lateste drittsekken jeg noen gang har møtt som tyr til alle midler for å få meg til å føle meg skyldig om jeg sier nei til en vakt som ikke er min. I tillegg har jeg problemer med utbetaling av lønnen min for de siste 4 ukene. Før jeg begynte på denne jobben så jeg fram til skolen, jeg var frisk (utenom en irriterende ørebetennelse) og hadde det bra med meg selv. Nå sover jeg lite, må jobbe mange vakter (blant annet 6 vakter første uken min på jobb) som går både dag, kveld og natt med varighet på 8 timer om neste man faktisk dukker opp. Jeg har 8 "faste" vakter i måneden jeg fra forrige uke skulle begynne å ha. Allerede dagen etter dette ble avtalt, selv om jeg spesifikk sa at jeg ikke kunne jobbe mer, begynte de å mase og lastet på meg vakt etter vakt. Jeg har nå lagt inn min oppsigelse. Ingen penger er verdt kvalme, ubehag, smerte og psykisk stress. I tillegg skal jeg til lege å få sykemelding. Mitt spørsmål er da; hvordan fungerer det med oppsigelsestid når man er sykmeldt? Jeg har 2 uker oppsigelse i kontrakten og har 4 vakter innenfor de neste to ukene. Hva med sykepenger? Jeg er 18, Deltidsansatt, jobber i liten "bedrift" og er ikke organisert.


Til toppen Send PM Se profil Andre innlegg av BareLilleMeg Liker
out-for-lunch
Dobbelchampion

avatar_out-for-lunch

Rase:
Alaskan Husky
Poeng:
36803
Innlegg: 2030
Offline
Postet: Tirsdag 23. Okt 2012, 00:09 Støtende innlegg? Gulltråd?
Siter

Hvem kan få sykepenger?

 • Du må være arbeidsufør på grunn av en funksjonsnedsettelse som klart skyldes egen sykdom eller skade.
 • Du må ha vært i jobb i minst fire uker.
 • Du må tape pensjonsgivende inntekt på grunn av arbeidsuførheten. Det er et vilkår at inntektsgrunnlaget for sykepenger utgjør minst femti prosent av grunnbeløpet (1/2 G). Denne inntektsgrensen gjelder ikke for sykepenger i arbeidsgiverperioden.

  Hvor lenge kan du ha rett til sykepenger?

  Du kan få sykepengersykepenger i inntil ett år. Tidsbegrensingen er den samme enten du er helt eller delvis sykmeldt.

   

  Vedr oppsigelse: 

  I medhold av arbeidsmiljølovens § 15-7 (1) kan en arbeidstaker som er helt eller delvis borte på grunn av sykdom ikke ”av denne grunn” sies opp de første 12 månedene av sykefraværet. Bestemmelsen er således ikke til hinder for at en arbeidstaker sies opp av andre grunner, for eksempel i en nedbemanningssituasjon. Vær imidlertid klar over at dette er en bevisbyrderegel. I samme bestemmelse fremkommer det således at oppsigelse som finner sted innenfor 12 månedsperioden anses for å ha sin grunn i sykefraværet. Det er arbeidsgiver som må føre bevis og gjøre det ”overveiende sannsynlig” at oppsigelsen har en annen grunn enn fraværet, jf arbeidsmiljølovens § 15-8 (2).

  Et eksempel på dette er at man i en nedbemanningssituasjon kan være at man er enig om å følge et rent ansiennitetsprinsipp og den som sies opp er den sist ansatte. I en slik situasjon vil fristene for den sykmeldte for å kreve forhandlinger etc. som hovedregel forlenges til det tidspunkt 12 månedsperioden er utløpt, jf. arbeidsmiljølovens § 17-5 (1).  
  Man må imidlertid være klar over at det er arbeidstakers risiko dersom retten skulle komme til at oppsigelsen ikke har sin årsak i sykefraværet. I slike tilfelle vil arbeidstaker ha prosessrisiko dersom vedkommende ikke krevet forhandlinger etc. innen de ordinære frister.

  Står en arbeidsgiver fritt til å si opp en ansatt som har vært helt eller delvis sykmeldt etter at 12 månedsperioden er utløpt? Det er et grunnprinsipp i arbeidsretten at det ikke kan gis oppsigelse uten at den er ”saklig begrunnet”, jf. arbeidsmiljølovens § 15-7 (1). Det er således ikke fritt frem å si opp en arbeidstaker etter at vedkommende har vært sykmeldt 12 måneder. Hvorvidt en oppsigelse kan anses saklig i et slikt tilfelle vil være avhengig av at arbeidsgiver har gjort sine lovmessige plikter i sykmeldingsperioden, ansettelsestid, alder, vikarproblemstikk etc. I tillegg vil helbredelsesprognose være et tungtveiende element. Dersom det dreier seg om en arbeidstaker med lang ansiennitet og det må forventes at vedkommende blir arbeidsfør i løpet av relativt kort tid, så vil en oppsigelse fort bli ansett som usaklig.

  http://helenorge.nho.no/innlandet/article.php?articleID=11278&categoryID=486Til toppen Send PM Andre innlegg av out-for-lunch Liker
Mithras
Trippelchampion

avatar_Mithras

Rase:
Collie langhåret
Poeng:
51235
Innlegg: 1415
Offline
Postet: Tirsdag 23. Okt 2012, 10:28
(Red: Tue 23. Oct 2012, 10:30)
Støtende innlegg? Gulltråd?
Siter

Mener du har rett til sykepenger ja. Som out-for-lunch sier så må du ha jobbet i 4 uker hos denne arbeidsgiveren for å ha rett på sykepenger. Arbeidsgiver betaler for de første 16 ukedagene.

Håper du får utbetalt både lønn og sykepenger slik du skalTil toppen Send PM Se profil Hjemmeside Andre innlegg av Mithras Liker
Monnty
Trippelchampion

avatar_Monnty

Rase:
Blandingshund
Poeng:
83188
Innlegg: 2242
Offline
Postet: Onsdag 24. Okt 2012, 09:06
Oppsigelse/sykelønn
Støtende innlegg? Gulltråd?
Siter

Siden du har 14 dagers oppsigelse vil dette være dager som arbeidsgiver må dekke sykelønn for dersom du velger å sykemelde deg, dette vil ikke utløse refusjon fra NAV (uløser fra dag 17).

Det er arbeidsgiver som skal gi deg sluttoppgjør - og du skal ha betalet for alle vakter du er oppført på ved sykemeldingstildspunktet, også evt. ekstravakter dersom arbeidgiver har satt deg opp på noe slikt.

Ved slutt kan du kreve all utestående lønn utbetalt samt opptjente feriepenger for inneværende år utbetalt fra arbeidgiver.

Høres ikke ut som om arbeidsgiver vet helt regelverk for turnusarbeid enten det eller så har de utnyttet deg så godt de kan pga. ung alder/uorganisert.

 Til toppen Send PM Se profil Andre innlegg av Monnty Liker
Kokospaniel
Dobbelchampion

avatar_Kokospaniel
Poeng:
50677
Innlegg: 672
Offline
Postet: Onsdag 24. Okt 2012, 13:21 Støtende innlegg? Gulltråd?
Siter

Sånn generellt: det kan lønne seg godt å være organisert. Og ikke er det nødvendigvis så dyrt heller, siden en kan skrive av fagforeningskontigent på skatten...

Fagforeningene har god oversikt over hvilke lover og regler som gjelder. Ofte er det jo også tillitsvalgte på en arbeidsplass som kan hjelpe deg med det du måtte lure på eller sette deg i kontakt med den som vet.Til toppen Send PM Se profil Andre innlegg av Kokospaniel Liker
Svar på denne tråden


Tips noen om denne tråden


spacer
leftgradient rightgradient

Vil du annonsere her?
 
Hovedsponsor5
 
Hovedsponsor5
 
Hovedsponsor5
 
Hovedsponsor5
 
Hovedsponsor5
 
-->